Ultimate magazine theme for WordPress.

Hurtić: BiH uspjela ostati na putu jačanja ljudskih prava svih građana | RTVTK

0 0


Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić danas u Den Haagu učestvuje na Evropskom IDAHOT+FORUM koji organizira Ministarstvo obrazovanja, kulture i nauke Nizozemske i Vijeće Evrope, uoči Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, lezbofobije, transfobije, bifobije i Intersexfobije (IDAHOT). Ovogodišnja tema je ”Budućnost slobode i jednakosti u Evropi”.

Hurtić je zajedno sa holandskim ministrom obrazovanja, kulture i nauke Robbertom Dijkgraafom, zamjenikom generalnog sekretara Vijeća Evrope Bjørnom Bergom, evropskom komesarkom za ravnopravnost Helenom Dalli i komesarom za ljudska prava Michaelom O’ Flahertiem, govorio o aktuelnim trendovima u vezi sa ljudskim pravima LGBTI osoba u Evropi – saopćeno je iz Kabineta Hurtića.

Hurtić je u svom obraćanju rekao da je Bosna i Hercegovina kao zemlja u tranziciji i uprkos svim izazovima, uspjela ostati na putu jačanja ljudskih prava svih građana.

– Primjera radi, Zakon o zabrani diskriminacije BiH jedan je od rijetkih u Evropi koji navodi seksualne karakteristike kao osnovu zabrane diskriminacije. Takođe, prije dvije godine smo donijeli i prvi Akcioni plan koji se tiče prava LGBTI osoba. Sigurnost mirnog okupljanja i djelovanja je zagarantovana u BiH svim građanima, te se s tim u vezi provode obuke policijskih i državnih službenika – rekao je Hurtić.

Također, istaknuo je dobru saradnju Ministarstva odnosno Agencije za ravnopravnost spolova sa nevladinim organizacijama koje se bave pravima LGBTI osoba, koje su učestvovali u donošenju pomenutog akcionog plana.

Tokom učešća na Forumu, Hurtić se sastao s ministrom Dijkgraafom s kojim je razgovarao o dobrim praksama i važnosti edukacije o ljudskim pravima. Dijkgraaf se zahvalio Hurtiću na dolasku, te pohvalio napore Bosne i Hercegovine koje čini na zagovaranju jednakog pristupa pravima svih građana i građanki Bosne i Hercegovine – navodi se u saopćenuju.Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.