Ultimate magazine theme for WordPress.

IGK: Proglasiti 11. jul Međunarodnim danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici

0 3


Kanadski institut za istraživanje genocida (IGK) poslao je pismo kanadskom ambasadoru pri Ujedinjenim narodima Bobu Raeu, tražeći od kanadske vlade da podrži prijedlog da Generalna skupština UN-a prizna 11. jul kao službeni Međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici širom svijeta.

Pismo koje je potpisao direktor IGK Emir Ramić upućeno je i kanadskoj ministrici vanjskih poslova Melanie Joly.

IGK navodi da je genocid u Srebrenici jedno od najmračnijih poglavlja novije historije, koje je rezultiralo masakrom više od 8.000 muškaraca i dječaka bosanskih Muslimana.

– Brutalnost i razmjeri zločina počinjenih u genocidu u Srebrenici, koji su pravno osnovali Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, Međunarodni sud pravde i domaći sudovi, šokirali su svijet i ukazali na hitnu potrebu međunarodne intervencije kako bi se spriječila budućnost zločini protiv čovječnosti – navodi se u pismu IGK . -I.

Ističe se da bi priznanje 11. jula kao Međunarodnog dana sjećanja poslužilo kao podsjetnik na potrebu sprječavanja genocida i drugih masovnih zločina, odavanja počasti žrtvama i preživjelima Srebrenice, te reafirmacije kolektivne opredijeljenosti za poštovanje ljudskih prava i vladavina zakona.

– To bi takođe pružilo priliku za obrazovne inicijative, komemorativne događaje i inicijative za promociju pomirenja i tolerancije. Na nacionalnom nivou, Kanada je već poduzela korake u pravom smjeru. Uz prijedloge koje je Predstavnički dom usvojio 2010. i 2015. godine, Kanada je priznala 11. jul svake godine kao Dan sjećanja na Srebrenicu u Kanadi i uključila Dan sjećanja na genocid u Srebrenici i Srebrenicu kao dio ‘Mjeseca sjećanja, osude i svijesti o genocidu’ – to je navodi se u saopštenju IGK.Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.