Ultimate magazine theme for WordPress.

Imunizacija djece je “dužna briga”: Kako se kažnjavaju roditelji koji ne vakcinišu dijete?

0 1

Veliki broj prijavljenih slučaja djece oboljele od morbila (krzamaka) u Bosni i Hercegovini, ali i svijetu, „oživio“ je priču o važnosti vakcinacije.

Kako nam je iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS potvrđeno, imunizacija djece se shodno Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti tretira kao „dužna briga za maloljetnike“ i propuštanje iste od strane roditelja/staratelja je prekršaj „propuštanje dužne brige za maloljetnika“. Propisana sankcija za nevakcinisanje djeteta kreće se od 100 do 2.000 KM.

Na adresu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove kontinuirano stižu potvrde JU Doma zdravlja KS o nekompletnom vakcinalnom statusu djeteta. Broj zaprimljenih potvrda u toku mjeseca, ističu, najviše zavisi od toga da li su u toku sistematski pregledi ili upis djece u školu ili vrtić.

– U mjesecu januaru 2024. godine Inspektoratu sanitarne, zdravstvene, farmaceutske inspekcije i inspekcije za hranu je dostavljeno osam potvrda o nepotpunom vakcinalnom statusu i upućeno isto toliko poziva roditeljima/starateljima za dolazak u prostorije Kantonalne uprave radi izjašnjavanja o razlozima nevakcinacije, a izvršeno je i 44 inspekcijskih nadzora (na osnovu ranije upućenih poziva iz decembra 2023. godine), što potvrđuje navedenu oscilaciju broja potvrda. U prvoj polovini februara su zaprimljene 23 potvrde i postupci izjašnjavanja roditelja su u toku, potvrdila je portparolka KUIP Vildana Brdarić-Vranj.

Redakciji Oslobođenja se obratila čitateljka koja je u februaru zaprimila poziv za izjašnjavanje o odbijanju imunizacije djeteta, iako, kaže, njen sin nije primio nijednu vakcinu već 12 godina, a ovo je prvi poziv koji je od tada stigao na njihovu adresu. Odluku o odbijanju daljih vakcinacija roditelji su donijeli nakon što je dijete, nakon posljednje primljene vakcine u 3. godini života, zbog jako loše reakcije organizma, hospitalizirano. 

Zanimalo nas je postoje li razlike u tretiranju roditelja prilikom izricanja novčane kazne, u ovisnosti od toga zbog čega su roditelji odlučili da dijete ne vakcinišu, te na osnovu čega se određuje iznos izrečene kazne.

– U toku inspekcijskog nadzora inspektor kontroliše poštivanje Zakona, a ne ulazi u stručni dio razloga nevakcinisanja, jer je to posao ljekara koji odlučuju da li je dijete indicirano za vakcinaciju ili ne. Također, inspektor može izreći samo minimalni iznos novčane kazne, što je u konkretnom slučaju 100 KM, dok u prekršajnim postupcima koji se vode pred nadležnim sudom, taj organ ima pravo utvrditi iznos veći od 100KM, a do 2.000 KM, pojasnila je Brdarić-Vranj.

Iz KUIP-a su nam kazali i kako jednom sankcionisani roditelj/staratelj nije amnestiran od daljeg sankcionisanja, ukoliko nastavi da ne izvršava zakonske propise.

– Svakim dolaskom u Dom zdravlja i odbijanjem vakcinacije pokreće se novi postupak, dok god vakcinisanje nije u skladu sa vakcinalnim kalendarom, istakli su.

Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.