Ultimate magazine theme for WordPress.

Isak opet gura “prst u oko” Amerikancima: Evo šta će predložiti Vladi FBiH

0 0

Vahidin Munjić bi i dalje mogao ostati u fotelji prvog čovjeka federalne policije, uprkos tome što je nedavno bio priveden u akciji Black Tie 2, koja se bavila saradnicima narko kartela “Tito – Dino” i koji je još uvijek jedan od osumnjičenih u ovom predmetu.

Vijest da bi Munjiću trebao biti produžen mandat na sadašnjoj poziciji potvrdio je za medije federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak.

– Federalna vlada treba do kraja maja razmatrati to pitanje i imenovati direktora FUP-a, tačnije produžiti mandat sadašnjem vršiocu dužnosti Vahidinu Munjiću. Dakle, predložit ću produženje njegovog mandata, izajvio je Isak.

federalna policija nema direktora koji bi ovu funkciju obavljao u punom kapacitetu još od 2019. godine, kada je tadašnji “prvi policajac” u FBiH dragan Lukač otišao u penziju. Njega je kao vršilac dužnosti na ovoj poziciji zamijenio Ensad Korman. Policija je čak desetak dana u toku prošle godine bila potpuno bez  prvog čovjeka.

Naime, Korman je 8. maja prošle godine napustio ovu poziciju, a Vlada FBiH je za novog vršioca dužnosti tek 17. maja imenovala Munjića.

Da bi bio izabran novi direktor FUP-a potrebno je provesti konkursnu proceduru. To treba uraditi nezavisni odbor za imenovanja, kojeg treba imenovati Parlament FBiH. Isak je i prošle godine najavljivaio kako će od federalnih parlamentaraca tražiti da u što kraćem roku imenuje novi nezavisni odbor, ali do danas to nije učinjeno.

Ako Munjići bude produžen mandat na sadašnjoj poziciji moglo bi se očekivati još jedno očitovanje Američke ambasade u BIH, s obzirom na njihovu prilično oštru reakciju nakon što je Isak organizovao svečani doček nakon Munjićevog puštanja na slobodu nakon hapšenja u akciji Black Tie 2.

– Šokantno je da ministar unutrašnjih poslova FBiH, koji je zadužen za očuvanje vladavine prava, slavi povratak na posao visokih dužnosnika Uprave policije FBiH koji su uhapšeni, terete se i pod istragom su za teška krivična djela. Ovi policijski službenici imaju pravo na svoj dan na sudu kako bi se obranili od bilo kakvih optužbi, ali optužbe protiv njih nisu nešto za slavlje. Niko nije iznad zakona, poručili su tom prilikom iz Ambasade SAD-a.

Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.