Ultimate magazine theme for WordPress.

Izabrani najpoželjniji poslodavci u BiH za 2023. godinu | RTVTK

0 2


U Sarajevu je u utorak održana svečana ceremonija dodjele priznanja “Najpoželjniji poslodavac u BiH za 2023. godinu”, a prema mišljenju bh. javnosti najpoželjniji poslodavac je tvrtka “dm drogerie markt”.

Dodjeli priznanja prethodilo je opsežno istraživanje putem portala MojPosao.ba, gdje su građani imali priliku glasati za poslodavce koji po njihovom mišljenju zaslužuju titulu najpoželjnijih, a tvrtka dm se ovom titulom okitila već po deseti put.

Među TOP 10 poslodavaca za 2023. godinu, poslije prvoplasiranog dm-a, našle su se tvrtke: BH Telecom d.d., BINGO d.o.o. Tuzla, HIFA-OIL d.o.o. Tešanj, Elektroprivreda BH, Nelt, VIOLETA d.o.o. Grude, Telemach BH d.o.o., Addiko Bank a.d. Banja Luka i m:tel.

Pored ranijih opće poznatih najznačajnijih faktora kao što su: dobar odnos prema zaposlenicima, pozitivno radno okruženje i sigurnost zadržavanja radnog mjesta, a koji utiču na odabir najpoželjnijeg poslodavca, ove godine među najznačajnijim faktorima istaknuti su i fleksibilno radno vrijeme za roditelje i druge uposlenike koji brinu o članovima obitelji, kao i mogućnost povećanja plaće. Ispitanici su pokazali da im je izuzetno važno da radno mjesto omogućava dobar balans poslovnog i privatnog života.

Učesnici istraživanja pored izbora za TOP 10 poslodavaca, mogli su glasati i za najpoželjnije poslodavce u čak 17 različitih sektora, kao i za Family-Friendly i Najinkluzivnijeg poslodavca.

U dvomjesečnom istraživanju, ove godine nominirano je preko 500 kompanija koje su dobile preko 230.000 glasova. Istraživanje je provedeno putem online ankete na portalu MojPosao.ba.

Što se tiče strukture ispitanika, u istraživanju je sudjelovalo najviše osoba između 30 i 34 godine. Najveći broj ispitanika, 78 posto njih je zaposleno.

Kako je priopćeno iz spomenutog portala, za odluku promjene kompanije, navedeni su primarno sljedeći razlozi: niska plaća, loša atmosfera među radnim kolegama, loš odnos poslodavca prema zaposlenima, prevelik obim posla, nedostatak povratnih informacija za radni učinak.

Beneficije koje se očekuju od budućeg poslodavca su: fleksibilno radno vrijeme, dodatni slobodni dani, druženja i putovanja u organizaciji firme, rad od kuće, te plaćeni dodatni zdravstveni pregledi.

Najatraktivniji sektori za rad prema ovom istraživanju su: maloprodaja, distribucija, proizvodnja, nafta i plin.Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.