Ultimate magazine theme for WordPress.

Izraelska policija postavila bodljikavu žicu na ulaz koji vodi do džamije Al-Aksa

0 0


Izraelska policija postavila je bodljikavu žicu na zidove koji okružuju jednu od kapija koja vodi u kompleks Al-Akse, javlja Anadolu.

Na stranici guvernera Jerusalema/Al-Qudsa objavljeno je saopštenje o postavljanju bodljikave žice.

U saopštenju se navodi da je bodljikava žica postavljena na zidove oko kapije Esbat, prvi put od 1967. godine.

Kako se dodaje, ovo je opasan presedan, ali nisu dati drugi detalji.

Ured guvernera Jerusalema/Al-Qudsa objavio je da je 275 jevrejskih doseljenika upalo u džamiju Al-Aksa pod jakom zaštitom izraelskih snaga prvog dana mjeseca ramazana.

Kapija Esbat je jedna od glavnih kapija koje Palestinci koriste za ulaz u Stari grad i džamiju Al-Aksa.

Imam i hatib džamije Al-Aksa u okupiranom istočnom Al-Qudsu/Jerusalemu Ekrima Sabri poručio je da treba dozvoliti muslimanima da tokom ramazana molitvu obavljaju u miru.

Sa dolaskom mjeseca Ramazana, sve su oči uprte u džamiju Al-Aksa, treće najsvetije mjesto za muslimane, koje se nalazi u okupiranom istočnom Al-Qudsu/Jerusalemu.

Nastavljeni su izraelski napadi na Pojas Gaze, koji traju od 7. oktobra prošle godine. Nastavljene su i racije i upadi na Zapadnoj obali.

U sjeni napada na Gazu, povećana je zabrinutost zbog izraelskih ograničenja za džamiju Al-Aksa tokom ramazana i mogućih incidenata koji se tamo mogu dogoditi.

Sabri je u intervjuu za Anadolu pozvao muslimane da klanjaju u džamiji Al-Aksa i kritikovao ograničenja Izraela prema Palestincima koji žele ići na ovo sveto mjesto.

Istakao je da su izraelski zvaničnici davali kontradiktorne izjave o tome ko i koje starosne grupe mogu klanjati u Al-Aksi, kao da su oni vlasnici džamije.

– Treće najvažnije svetište –

Za muslimane Al-Aksa predstavlja treće najvažnije svetište, a Jevreji tvrde kako su na tom mjestu nekada postojala dva jevrejska hrama.

Kompleks Al-Akse koji se prostire na 15 posto površine starog jezgra Al-Qudsa/Jerusalema nalazi se pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta.

Izrael je okupirao istočni Al-Quds/Jerusalem, gdje se nalazi Al-Aksa, tokom arapsko-izraelskog rata 1967. godine. Izrael je anektirao cijeli grad 1980. godine, a taj postupak međunarodna zajednica nikada nije priznala.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.

Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.