Ultimate magazine theme for WordPress.

Izraelski mediji: Amerika više nije na našoj strani

0 0

Izraelski politički i vojni analitičari su u svojim raspravama na izraelskim televizijskim kanalima kritizirali odlučnost vlade Benjamina Netanyahua da nastavi rat u Pojasu Gaze bez ikakvog pomaka, a dotakli su se i stanja na Zapadnoj obali i u džamiji Al-Aksa.

Analitičar za politička pitanja Channela 13, Eyal Berkovic, rekao je da Sjedinjene Američke Države više nisu na strani Izraela, jer su “umorne od ovog rata”.

Govoreći o tome je li pravo vrijeme da izraelska vojska napadne grad Rafah, u južnom Pojasu Gaze, Berkovic je rekao da će ovaj napad rezultirati sa smrću još izraelskih vojnika.

U tom kontekstu, Alon Ben David, analitičar vojnih pitanja na Channelu 13, rekao je: “Naši vojnici su jako iscrpljeni; general-major Givati ​​i komandosi su iscrpili svoje snage do te mjere da se dugo nisu vraćali kući. U toku rata, samo su dva puta dolazili na odmor”, ističući da izraelske brigade vode veoma žestoke borbe u Khan Yunisu, u južnom Pojasu Gaze, i da je rat sa palestinskim otporom u stagnaciji.

Ben David je priznao da Izrael ne ostvaruje napredak u svom ratu protiv Gaze, rekavši: “U ovoj bici nema napretka i dugo smo zaglavljeni u blatu bez ikakva pomaka.”

“Vrijeme je za posljednji zvižduk u Khan Yunisu. Tamo smo u velikoj mjeri iscrpili naše snage i uložili mnogo truda”, dodao je.

Što se tiče pitanja Zapadne obale, Muhammad Mujadla, analitičar za arapska pitanja na Channelu 12, govorio je o, kako je rekao, naporima pokreta otpora Hamas da ujedini palestinske snage tokom mjeseca ramazana, tvrdeći da je njegov fokus upravo na tome.

U istoj diskusiji na Channelu 12, Adi Carmi, bivši visoki oficir u izraelskoj službi unutrašnje sigurnosti (Shin Bet), usprotivio se Mujadlinoj upotrebi termina Zapadna obala, umjesto “Judeja i Samarija”.

Na istom kanalu, Yoav Zavi iz informativnog odjela Channela 12 otkrio je da izraelski ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir teži strogim i opasnim ograničenjima u džamiji Al-Aksa, ali da je premijer Netanyahu zapravo taj koji odlučuje o usvajanju preporuka izraelske vojske i Shin Beta, preferirajući zadržavanje starog režima i nenametanje ograničenja izraelskim Arapima za ulazak u istu.

Što se tiče pregovora o prekidu vatre u Gazi, politički analitičar na izraelskom Kanalu 12 tvrdi da šef Hamasovog pokreta u Pojasu Gaze, Yahya Sinwar, nije zainteresiran za postizanje dogovora i da želi iskoristiti ramazan kako bi uvezao sve snage za rat protiv Izraela.

Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.