Ultimate magazine theme for WordPress.

JAČA STRANA “BOŽIJIH PARTIZANA”: Izvještaji tvrde da su Huti uspješno testirali hipersonične projektile

0 0


FOTO: (Ilustracija)

Ovu priču objavila je ruska državna novinska agencija RIA Novosti, koja je citirala neidentificiranog zvaničnka, ali nije mogla pružiti značajne dokaze za tu tvrdnju. Ovaj izvještaj dolazi u ključnoj tački sukoba između Izraela i Gaze i potencijalno bi moglo povećati uloge u nemilosrdnim napadima Hutija na brodove povezane s Izraelom u Crvenom moru i Adenskom zaljevu.

Ovaj izvještaj dolazi i nakon što su glasnogovornici Huta sedmicama nagovijestili “iznenađenja” dok planiraju eskalirati svoje tekuće bitke na moru kako bi se suprotstavili Izraelu, Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima.

“Raketne snage skupine uspješno su testirale projektil koji može postići brzinu do 8 Macha i radi na kruto gorivo”, rekao je vojni zvaničnik blizak Hutijima koji je razgovarao s RIA Novostima. “[Hutiji] ga namjeravaju početi proizvoditi za upotrebu tokom napada u Crvenom moru i Adenskom zaljevu, kao i protiv ciljeva u Izraelu.”

Mach 8 je osam puta veća od brzine zvuka, ili preko 102 milje u minuti. Hipersonične rakete poput one koju su Hutiji navodno letjeli brzinama većim od 5 Macha i predstavljaju ključne izazove sustavima odbrane od projektila jer njihova brzina općenito može izbjeći protivraketne sisteme.

U četvrtak, 14.marta, istog dana kada su objavljeni izvještaji o tome da su Huti nabavili hipersonične projektile, vrhovni vođa Hutija Abdul Malik al-Houthi rekao je da će militantna grupa početi udarati po brodovima koji su na strani Izraela i SAD-a sve do Rta dobre nade. na jugu Afrike.

Do sada su se Huti uglavnom fokusirali na brodove koji su povezani s Izraelom i SAD-om i koji su išli u Crveno more prema južnim lukama Izraela. Takva bi eskalacija bila usmjerena na dužu, alternativnu rutu kojom se koriste neki brodovi kako bi izbjegli opasnosti povezane s pokušajem prelaska kroz Crveno more. Ako se potvrdi njegova nabava hipersoničnih projektila, Huti bi vjerojatno mogli izvesti takve napade.

Iran je možda opskrbio Hutije hipersoničnim projektilima

Glavni dobročinitelj Hutija u oružju je Iran, koji također tvrdi da ima svoju hipersoničnu raketu – raketu Fattah ili “Osvajač”, predstavljenu u maju.

S obzirom na to da je Teheran odgovoran za dostavu mnogih projektila i bespilotnih letjelica koje Huti koriste, nije pretjerano sugerirati da su se možda dočepali hipersoničnih projektila iz Irana.

Dodavanje hipersoničnog projektila njihovom arsenalu moglo bi predstavljati još veći izazov sustavima protuzračne obrane koje koriste SAD, Izrael i njihovi saveznici.

Fabian Hinz, stručnjak za raketnu tehnologiju i znanstveni suradnik na Međunarodnom institutu za strateške studije, rekao je da se ne bi iznenadio da Iran u biti upotrijebi Hutije kao pokusne kuniće za testiranje svog novog hipersoničnog oružja. Stjecanje malo iskustva na bojnom polju moglo bi pomoći Teheranu da odgovori na pitanja poput toga koliko je hipersonični projektil sposoban manevrirati pri brzinama više puta većim od brzine zvuka i može li pogoditi pokretne mete, poput brodova u Crvenom moru.

“Ne bih isključio mogućnost da Hutiji imaju neki sistem koji u određenoj mjeri ima manevarsku sposobnost”, rekao je Hinz. “Također je moguće da Iranci prebace nove stvari Hutima da ih testiraju.”

(TBT, Mediji)Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.