Ultimate magazine theme for WordPress.

Japan izdao upozorenje za evakuaciju nakon snažnog potresa, očekuje se cunami | RTVTK

0 0


Japan je izdao upozorenje za evakuaciju obalnih područja južne prefekture Okinave nakon snažnog potresa koji je rezultirao upozorenjem na cunami.

Očekuje se da će valovi cunamija do tri metra visine dosegnuti velika područja jugozapadne obale Japana, saopćila je Japanska meteorološka agencija. Upozorenje je uslijedilo nakon vrlo plitkog potresa preliminarne magnitude 7,5 koji je pogodio okean u blizini Tajvana.

Cunami od 30 centimetara stigao je do otoka Yonaguni u 9.18 ujutro po lokalnom vremenu, saopćila je JMA.

Japan je na Novu godinu potresao najsmrtonosniji potres u posljednjih osam godina kada je zemljotres jačine 7,6 stepeni Richterove skale pogodio prefekturu Ishikawa, na zapadnoj obali. Više od 230 ljudi poginulo je u potresu koji je u potpunosti ili djelimično uništio 44.000 kuća.

Zemljotresi su česti u Japanu, jednom od seizmički najaktivnijih područja na svijetu. Na Japan otpada oko jedne petine svjetskih potresa magnitude šest ili više.

Sjeveroistočnu obalu pogodio je 11. marta 2011. zemljotres jačine 9 stepeni Richterove skale, najjači potres u Japanu do sada, i ogroman cunami. Ti događaji su pokrenuli najtežu svjetsku nuklearnu krizu od Černobila prije četvrt stoljeća, prenosi Reuters.Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.