Ultimate magazine theme for WordPress.

KAD ONA SPAŠAVA FARAONA: EU daje Egiptu 7 milijardi eura u zamjenu za zaustavljanje migracija

0 0


FOTO: Von der Leyen, Sisi (X)

Sporazum, koji je izazvao kritike skupina za ljudska prava zbog stanja ljudskih prava u Egiptu, potpisan je danas poslijepodne u Kairu. Evropska unija je najavila paket pomoći vrijedan 7,4 milijarde eura za Egipat, zemlji u ekonomskoj krizi, jer raste zabrinutost da bi ekonomski pritisak i sukobi u susjednim zemljama mogli natjerati još više migranata na europske obale, piše britanska agencija PA.

Sporazum, koji je izazvao kritike organizacija za ljudska prava zbog stanja ljudskih prava u Egiptu, potpisan je u nedjelju poslijepodne u Kairu na ceremoniji kojoj su prisustvovali egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i čelnici Belgije, Italije, Austrije, Cipra i Grčka.

Paket pomoći uključuje i bespovratna sredstva i zajmove u sljedeće tri godine za najmnogoljudniju zemlju arapskog svijeta. Većina sredstava – pet milijardi eura, je makrofinansijska pomoć, navodi se u dokumentu predstvaništva EU u Egiptu.

Talijanska i grčka obala su opet dio novog vala ilegalnih migracija

Al-Sisijev ured rekao je u saopćenju da dogovor ima za cilj postići “značajan skok u suradnji i koordinaciji između dviju strana i postići zajedničke interese”. Dogovor, poznat kao Zajednička deklaracija, između ostalog ima za cilj promicanje “demokratije, temeljnih sloboda, ljudskih prava i jednakosti spolova”, prema Evropskoj komisiji.

No, jasno je da malo ko daje milijarde bespovratna sredstva zbog toga jer želi potpuno altruistično unaprijediti drugu zemlju. Riječ je zapravo o želji EU da Egipat drži migrante podalje od talijanske i grčke obale.

Obje strane također će “produbiti svoju suradnju u rješavanju izazova povezanih s migracijom i terorizmom”, diplomatski tvrde. EU će pružiti “pomoć egipatskoj vladi da učvrsti svoje granice”, posebno s Libijom, glavnom tranzitnom točkom za migrante koji bježe od siromaštva i sukoba u Africi i na Bliskom istoku. Više o novoj tranzitnoj ruti ovdje.

Krize u zemljama pored Egipta

Blok od 27 zemalja također će podržati vladu u ugošćavanju Sudanaca koji su pobjegli od gotovo godinu dana borbi između suparničkih generala u svojoj zemlji. Egipat je primio više od 460 000 Sudanaca od travnja prošle godine. Dogovor dolazi usred rastuće zabrinutosti da bi izraelska kopnena ofenziva na najjužniji grad Gaze Rafah mogla natjerati još stotine hiljada Palestinaca da se probiju na egipatski Sinajski poluotok.

Rat između Izraela i Hamasa, koji traje već šesti mjesec, gurnuo je više od milion ljudi u južni grad Gaze, Rafah. Egipat kaže da ugošćuje devet miliona migranata, uključujući oko 480 000 koji su registrirani kao izbjeglice i tražitelji azila pri UN-ovoj agenciji za izbjeglice. Mnogi od tih migranata osnovali su vlastite tvrtke, dok drugi rade u ogromnoj neformalnoj ekonomiji kao ulični prodavači i čistači kuća.

Dogovorom bi se ubrizgala prijeko potrebna sredstva u egipatsku privredu koje je teško pogođena godinama vladine štednje, pandemijom koronavirusa i nedavnog rata Izraela i Hamasa u Gazi. Egipat je ranije ovog mjeseca postigao dogovor s Međunarodnim monetarnim fondom o povećanju zajma za spas nakon maratonskih pregovora.

Egipat se zadužuje zbog ekonomske krize

Dogovor s MMF-om bio je u kombinaciji s privrednim reformama koje su uključivale flotaciju egipatske funte i oštro povećanje glavne kamatne stope. Sporazum s EU-om slijedi obrazac onih koji su nedavno potpisani s Tunisom i Mauritanijom koji su obećali sredstva u zamjenu za utvrđivanje svojih granica.

I Tunis i Mauritanija bile su ključne polazišne točke za migrante koji su prelazili Mediteran i dio Atlantika do Italije, odnosno Španjolske, a i oni su kritizirani zbog navodnih zlostavljanja migranata. Paket je izazvao kritike međunarodnih skupina za ljudska prava zbog stanja ljudskih prava u Egiptu.

Amnesty International pozvao je europske čelnike da ne sudjeluju u kršenjima ljudskih prava koja se događaju u Egiptu. “Čelnici EU-a moraju osigurati da egipatske vlasti usvoje jasna mjerila za ljudska prava”, rekla je Eve Geddie, voditeljica ureda evropskih institucija Amnesty Internationala. Gospođa Geddie ukazala je na egipatska ograničenja medija i slobode izražavanja te gušenje civilnog društva.

(TBT,Mediji)Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.