Ultimate magazine theme for WordPress.

Kasne isplate poticaja sa nivoa FBiH, proljetna sjetva na čekanju

0 1


Farmeri u Tuzlanskom kantonu ponovo su nezadovoljni. Kažu da razloga za nezadovoljstvo imaju mnogo, ali trenutno je glavni kašenjenje poticaja sa nivoa Federacije BiH, zbog čega kasni i proljetna sjetva.

„Kada je u pitanju ova godina ponavlja se isti scenarij u poljoprivrednoj proizvodnji u cijeloj Federaciji BiH. Trebali smo izaći na njive, imati pare na računima i sada ponovo apeli, čekanja itd”, rekao je Eldin Glibanović, predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka.

Problem, ističu poljoprivrednici, leži u Strategiji poljoprivrede i ruralnog razvoja Federacije BiH. Nacrt je spreman, ali neusvajanje predstavlja kočnicu zbog koje nema novca, pa proizvođači ne mogu zasijati površine. Kažu da se zadužuju kako bi na vrijeme počeli sa sjetvom.

„Za 15-tak dana krećemo u sjetvu, neko je nabavio mineralno đubrivo, neko nije. Ta nam Strategija sve koči jer je ona trebala biti usvojena. Mi smo već šest mjeseci bez poticaja“, kazao je Halil Serdarević, farmer iz Kalesije.

Očekuju da će federalni parlamentarci što prije usvojiti Strategiju kako bi mogli početi sa proljetnom sjetvom, jer kako kažu, BiH ne bi trebala računati na uvoznu hranu, nego se posvetiti domaćoj proizvodnji.

„Svako onaj koji nema stabilnu ekonomiju svoje države i uzda se u tuđu, to nije validno i to nije stabilno. Bolje je da pokrenemo našu proizvodnju nego da nam neko daje po nekakvim cijenama. Ja samo znam da se trebamo uzdati u svoj ručak jer samo tada nećemo ostati gladni“, kazao je Fedahija Hrnjić, farmer iz Sapne.

Ukoliko Strategija uskoro i bude usvojena, ona će, kažu, biti loša za manje proizvođače.

„Mi smo pokušali u nekoliko navrata da sugerišemo i pokažemo da to nije dobro, prije svega razmišljajući o TK jer imamo veliki broj manjih proizvođača koji se tu ne uklapaju jer prema ovoj Strategiji fizička lica će nestati u proizvodnji“, rekao je Suad Selimović, sekretar Udruženja za poljoprivredu pri Privrednoj komori TK

Farmeri su zaključili da će, ukoliko poticaji sa nivoa Federacije uskoro ne budu uplaćeni biti spremni da izađu na ulice i traže svoja prava.Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.