Ultimate magazine theme for WordPress.

Komisija za utvrđivanje sukoba interesa odbija provesti postupak u slučaju Milana Tegeltije

0 9


Milan Tegeltija. Foto: BIRN BiH

Odlukom Komisije za žalbe, kojom je prihvaćena ranija žalba Transparency Internationala, naloženo je Komisiji za utvrđivanje sukoba interesa da ponovno provede kompletan postupak i utvrdi koliko novca je Fudbalski klub “Borac“ dobio iz budžeta, te da li je Tegeltija obavljao dvije nespojive funkcije. Kako se navodi u saopštenju Transparency Internationala, Komisija za utvrđivanje sukoba interesa odbija provesti novi postupak.

“U novoj odluci koju potpisuje predsjednica ove komisije Obrenka Slijepčević navodi se da je vođenje ponovnog postupka protiv Tegeltije ‘protivno Ustavu Republike Srpske’ i nedavnim izmjenama Zakona kojim je Narodna skupština RS-a praktično ozakonila situaciju sukoba interesa u kojoj se savjetnik Milorada Dodika do tada nalazio“, navode iz TI-a i podsjećaju da je Tegeltija istovremeno obavljao funkciju savjetnika i predsjednika Uprave Kluba.

Za Damjana Ožegovića iz Transparency Internationala, odluka Komisije za utvrđivanje sukoba interesa – da ne provede novi postupak – nelogična je.

“Dakle, nisu proveli postupak, ali su utvrdili da on nije u sukobu interesa – što je nelogično – i mi smo se na to sada opet žalili. Dakle, mi smo danas izjavili novu žalbu pa ćemo vidjeti šta će odlučiti Komisija za žalbe“, naveo je on, dodajući kako smatra da Komisija za žalbe, prema dosadašnjoj praksi, ovu žalbu neće razmatrati, zbog čega će konačnu riječ vjerovatno dati Okružni sud u Banjaluci.

Transparency International u saopštenju navodi da je u odluci Komisije za žalbe jasno rečeno da se izmijenjeni zakon ne može retroaktivno primijeniti jer su zakonske odredbe, koje su do tada bile na snazi, jasno zabranjivale savjetnicima najviših funkcionera da budu na čelu udruženja koja se finansiraju iz budžeta u iznosu većem od 100 hiljada konvertibilnih maraka.

“Kako je Tegeltija istovremeno obavljao funkciju savjetnika, a od aprila 2023. i predsjednika uprave kluba koji je dobio preko dva miliona maraka iz budžeta RS-a, po mišljenju TI-a BiH, potpuno je jasno da je postojao sukob interesa i da izmjene zakona koje su usvojene u septembru prošle godine to ne mogu promijeniti“, navodi se.

Tegeltija je za Detektor izjavio da je ovakva argumentacija “pokazatelj pravnog neznanja”.

“Komisija za sukob interesa je donijela odluku da ja nisam u sukobu interesa i to je u samom sadržaju odluke – to je najnovija odluka Komisije. Kada se promijeni zakon u korist nekoga, ne možete tvrditi da je ono što je važilo ranije sada primjenjivo, iako je zakon promijenjen“, naveo je on.

Detektor je ranije pisao kako se u Zakonu o dopuni Zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske navodi da oni koji funkcije u različitim udruženjima obavljaju bez naknade ne mogu biti u sukobu interesa, bez obzira koju funkciju obavljaju u organima javne vlasti, čak i ako se ta udruženja finansiraju iz entitetskog budžeta.


Post Views: 90

Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.