Ultimate magazine theme for WordPress.

Konaković i Szijjarto potpisali Akcioni plan: Još jedna je potvrda dobrih odnosa dvije države”

0 2

U Mađarskoj je potpisan Akcioni plan o dijeljenju znanja o procesu pristupanja EU između Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Mađarske.

“Današnje potpisivanje, ali i posjeta Mađarskoj još jedna je potvrda dobrih odnosa ove dvije države”, stoji u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Akcioni plan potpisali su ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković i ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peter Szijjarto.

Konaković se danas sastao i sa ministrom za pitanja Europske unije Mađarske Jánosom Bókom.

Tom prilikom razgovarano je o europskim integracijama, napretku BiH na putu u EU i regionalnoj saradnji.

Konaković informirao je sagovornika o reformskom procesu naše zemlje te da se BiH nalazi u ključnoj fazi europskog puta. Izrazio je nadu da će institucije EU prepoznati napredak te donijeti odluku o otvaranju pristupnih pregovora.

Ministar Bóka je naglasio da je BiH je sada uradila više, nego godinama iza, i EU bi trebala prepoznati napredak. S obzirom na to da Mađarska od 1. jula ove godine preuzima predsjedavanje Vijećem EU, ministar Boka je najavio posjetu zemljama Zapadnog Balkana kako bi se upoznao sa aktuelnom situacijom i zbivanjima u regiji. Današnji susret sa ministrom Konaković ocijenio je kao dobru priliku za razmjenu informacija i stavova uoči planiranog puta, saopšteno je iz MVP BiH.

Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.