Ultimate magazine theme for WordPress.

Koncertom ‘Hrvatska vokalna lirika’ večeras u Tuzli počinju Napretkovi dani kulture | RTVTK

0 0


Koncertom “Hrvatska vokalna lirika” u izvedbi tuzlanske operne dive Vedrane Šimić i pijaniste Milana Lucića večeras će u Međunarodnoj galeriji portreta u Tuzli svečano biti otvoreni Napretkovi dani kulture.

Manifestaciju organiziraju Hrvatsko kulturno društvo Napredak i Franjevački samostan u Tuzli. 

Vedrana Šimić, sopran (1979., Tuzla, BiH). Studij solo pjevanja započela je na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, u klasi prof. Paše Gackić, a diplomirala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Mire Zidarić-Orešković. Usavršavala se kod talijanskog vokalnog pedagoga Paola De Napolija i kod prof. Dunje Vejzović.

Debitirala je 23. aprila 2004. u Operi Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i od tada do danas bilježi oko 90 gostovanja u toj opernoj kući. Nastupala je na scenama zagrebačke, riječke, splitske i sarajevske Opere u dvadesetak glavnih i naslovnih uloga.

Milan Lucić, klavir (1985., Zenica, BiH). Diplomirao je 2007., a zatim i magistrirao 2011. na Odsjeku za klavir na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu u klasi red. prof. Svetlane Chlaidze. Treći ciklus studija na Muzičkoj akademiji UNSA završava 2015., čime stječe zvanje doktora muzičkih umjetnosti iz oblasti klavira.

Usavršavao se na majstorskim tečajevima kod renomiranih pijanista i pedagoga poput: J. Novotny, L. Pogorelić, G. Vidović, E. Tawaststjern, R. Gediga, D. Merlet. Sudjelovao je na tečaju komorne glazbe kod prof. Johannes i Edoard Kutrowatz (Baden, Austrija).

Ulaz na koncert je besplatan, saopćeno je iz HKD “Napredak”.Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.