Ultimate magazine theme for WordPress.

Kovačević se obrušio na reisa Kavazovića: Oni smatraju da je BiH samo zemlja za Bošnjake, a da Srbi i Hrvati moraju…

0 2“Svaka naznaka mogućeg napretka BiH na putu evroatlanstkih integracija ohrabruje poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića, koji se obrušio na stranačke lidere”, tvrdi delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević (SNSD).

Kovačević tvrdi da je Kavazović poslao poruku liderima Trojke da nemaju pravo da učestvuju u pregovorima i da donose odluke.

Podsjetimo, reisu-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović govorio je o javnoj debati koja se vodi oko mogućnosti donošenja zakona koji bi umnogome mogli odrediti budućnost Bosne i Hercegovine.

“Ohrabruje nas svaka naznaka mogućeg napretka Bosne i Hercegovine na putu evroatlantskih integracija, jer korist od toga može imati čitava država i svi građani. Istovremeno niko, ma ko bio, ne može u ime nas pristati na dogovor kojim će dovesti u pitanje budućnost ove države i suštinu naše državnosti. Niko, ma ko to bio, ne može naš glas, našu volju poništiti niti dovesti u pitanje našu kolektivnu odlučnost da štitimo i branimo državu i njene institucije na najefikasniji mogući način”, poručio je reisul-ulema Kavazović za MINA-u.

Kovačević je ovu izjavu Kavazovića protumačio kao da u BiH nema mjesta za ostale narode osim Bošnjaka.

“Ovdje imamo Islamsku zajednicu i poglavara Islamske zajednice koji kaže šta ne smiju da rade političari koji su izabrani od građana. Potpuno je jasno iz tog saopštenja da oni smatraju da za Srbe i Hrvate nema mjesta u BiH, da je BiH zemlja samo za Bošnjake, a da mi možemo da živimo samo po njihovim pravilima i po odlukama koje oni budu donosili o nama”, rekao je Kovačević za RTRS.

On je naveo da je to izuzetno zabrinjavajuće.

“Ne spadam u ljude koji smatraju da se vjerski poglavari i vjerske zajednice treba da govore o bilo čemu osim o vjeri. Naravno oni imaju pravo da komentarišu društvena dešavanja, ali ovdje imamo nešto potpuno drugo. Imamo poglavare Islamske zajednice koji jasno poručuju političarima, da ne mogu donositi odluke bez njihovog odobrenja”, istakao je Kovačević.

On je naveo da tako ne izgleda demokratsko, evropsko i sekularno društvo.

“To saopštenje obiluje greškama, pogrešnim tumačenjima i nepravilnostima”, smatra Kovačević i kako ocjenjuje, maliciozne tvrdnje Kavazovića o državnoj imovini.

Naveo je da BiH ima svoje ustavne nadležnosti i da Republika Srpska ima svoje nadležnosti, te da niko nikome u tom kontekstu nije nadređen.

“Onda čujemo da je nedopustivo da se državna imovina poklanja entitetima. Međutim, gospodin Kavazović mora da pročita Ustav BiH. U Ustavu BiH je jasno navedeno šta su to autoriteti i nadležnosti”, istakao je Kovačević.

Tvrdi da Ustav jasno kaže da 49 posto teritorije u BiH sa svim onim što se na njoj nalazi pripada Republici Srpskoj.

“Većinom se tiče spoljnog suvereniteta odnosno spoljne politike BiH, monetarne politike i da sve što nije izričito navedeno kao nadležnost BiH, pripada Srpskoj i FBiH”, naglasio je Kovačević.

Dodao da je Kavazovićevo saopštenje zabrinjavajuće i ima za cilj da ruši dogovor u BiH.

“Kavazović odbija da prihvati realnost, ustavnu realnost u BiH koja kaže da je BiH zemlja tri ravnopravna konstitutivna naroda koji imaju jednaka prava i dva ravnopravna entiteta. Oni smatraju da je Bih samo zemlja za Bošnjake, a da Srbi i Hrvati moraju da se povinuju njihovim odlukama i to je nešto što se sasvim sigurno neće dogoditi”, poručio je Kovačević.

 

 

Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.