Ultimate magazine theme for WordPress.

Lagumdžija za Glas Amerike: Negiranje genocida je priprema za ponavljanje genocida

0 0

U Ujedinjenim narodima po prvi puta nakon usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici, se održava posebna komemoracija 29. godišnjice tog genocida nad Bošnjacima. Ambasador BiH u Svjetskoj Organizaciji, Zlatko Lagumdžija razgovarao je tim povodom sa novinarkom Glasa Amerike u New Yorku, Indom Swanke.

Od sutra pa nadalje, svake godine 11. juli će biti obilježavan od strane Ujedinjenih nacija, a ne više samo od strane Misije Bosne i Hercegovine i grupe prijatelja, kao što to radimo sutra, kako bismo pokazali kako to treba da izgleda.

– To će biti stalna opomena, ne nama, nego ljudima koji dolaze u Ujedinjene nacije, da ono što se desilo u Srebrenici treba po svaku cijenu zaustaviti da se ne bi nikome ponavljalo. To je veliki dan za nas koji smo svjesni činjenice da svijet ulazi u teška vremena i da pouka iz Srebrenice treba svijetu više nego ikada, rekao je.

Nažalost, trenutno u svijetu postoji 53 sukoba gdje postoje indikacije da se možda dešavaju genocid i ratni zločini.

– Da li je trenutna geopolitička situacija i podjela sila razlog otpora ovoj rezoluciji? Mi smo pokrenuli ovaj projekat sa ciljem promocije međunarodnog prava i jačanja međunarodnih sudskih institucija. Ne zaboravite da je u ovoj zgradi donesena odluka o formiranju posebnih sudova za ratne zločine u Ruandi i na području bivše Jugoslavije.

Naš cilj je bio da genocid u Srebrenici uzmemo kao simbol respekta i jačanja međunarodnih pravosudnih institucija.

– Genocid u Srebrenici nije stvar mišljenja, političke ocjene ili čak istorijskih činjenica. To je pravna činjenica koju treba zasluženo prepoznati, naglasio je Lagumdžija.

Dok govorimo, broj sukoba se mijenja. Sutra, kada neki drugi slučaj bude presuđen kao genocid, to će biti znak da bez obzira na geopolitičke tenzije, pravda ipak djeluje kao prevencija.

– Nemojte misliti da danas nema zločinaca koji teže spavaju kada čuju ovakve vijesti. Sjetite se ko su bili Milošević, Mladić i Karadžić – ljudi koji su bili neodmjereno jači od svojih žrtava, a završili su u zatvoru. Da li bi negiranje genocida trebalo da bude pravno regulisano? Apsolutno,” rekao je Lagumdžija. “Jedan od naših ciljeva je fokusiranje na jačanje prevencije genocida i negiranja genocida kao takvog. Postoji rezolucija o prevenciji genocida koja osuđuje negiranje genocida.

Srebrenica je eklatantan primjer koji pokazuje da negiranje genocida nije ništa drugo nego pripremanje za ponavljanje genocida. “U zemljama gdje je to zakonom regulisano, ovo je opomena da se zakon treba primijeniti,” zaključio je Lagumdžija za VOA.

Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.