Ultimate magazine theme for WordPress.

Lideri danas u Mostaru, posljednja šansa za evropski put BiH

0 2


U Domu HDZ-a BiH (Ulica kneza Domagoja bb) danas će se s početkom u 15 sati održati sastanak predstavnika političkih stranaka koalicije na nivou BiH.

Današnji sastanak, čiji je domaćin Dragan Čović, predstavlja potencijalno posljednju šansu za postizanje dogovora prije 21. marta, kada se očekuje da bi EU mogla donijeti odluku o otvaranju pregovora.

Pred BiH su postavljeni uslovi koje treba ispuniti da bi EU odlučila da otpočne pregovore sa BiH. Od praktično četiri uslova koja prioritetno treba riješiti BiH je ispunila dva i to otvorila pregovore sa Fronteksom i usvojila Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Za pozitivnu odluku EU neophodno je bh. vlasti usvoje još dva zakona i to zakon o sudovima BiH i zakona o sukobu interesa. Oko ova dva zakona postoje sporenja, jer kada je riječ o zakonu o sudovima, sporan je i sam naziv tog rješenja, odnosno da li on treba da nosi naziv zakon o sudu ili o sudovima, a pored toga sporno je i sjedište budućeg apelacionog odjeljenja suda BiH, jer vlasti iz Republike Srpske zagovaraju da to bude Banjaluka, dok stranke iz Federacije traže da sjedište bude u Istočnom Sarajevu.

Slično je i sa zakonom o sukobu interesa, na kojem jedni insistiraju da važi za sve nivoe vlasti, dok drugi traže da zakon važi samo za nivo BiH, a nikako i za entitete.

Podsjećamo, za sutra je zakazana sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH na čijem dnevnom redu bi se eventualno mogla naći ova dva zakona.

(TIP/Izvor: federalna.ba/Foto: Fena/Arhiva)Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.