Ultimate magazine theme for WordPress.

Magazinović u Kijevu: Agresija na Ukrajinu predstavlja atak na cijelu Europu | RTVTK

0 2


Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) Saša Magazinović susreo se u Kijevu (Ukrajina) s predsjednikom Parlamenta Ukrajine Ruslanom Stefanchukom.   

Tijekom susreta Magazinović je potvrdio solidarnost s ukrajinskim narodom, naglasivši da agresija na Ukrajinu nije samo rat protiv ove zemlje nego da predstavlja atak na cijelu Europu.

Stefanchuk je izrazio posebnu zahvalnost Bosni i Hercegovini na dosadašnjoj podršci, te istaknuo da se nada da će obje države u narednom periodu imati krupne iskorake na europskom putu.

Magazinović je prisustvovao i brifingu Vojne obavještajne službe Ukrajine, kojeg su za predstavnike parlamenata zemalja Europske unije (EU) i šefove delegacije država članica Vijeća Europe organizirali šef Vojne obavještajne službe Ukrajine general Kyryl Budanov i njegov zamjenik Vadym Skibytsky. Ovo je prvi put od početka ruske invazije da je neka delegacija primljena u sjedište ove institucije i informirana o stanju na ratištu i projekcijama vezanim za naredni period.

Magazinovića je u posjetu, zajedno s drugim prisutnim šefovima delegacije, primila i stalna predstavnica predsjednika Ukrajine na Krimu Tamila Tasheva. Razgovoru je prisustvovala i čelnica Krimske Platforme Maria Tomak. Sagovornice su informirale Magazinovića o pripremama zakona za razdoblje nakon okončanja okupacije Krima.

U razgovoru je značajna pažnja posvećena kršenju ljudskih prava ljudi koji žive na okupiranoj teritoriji, te pritiscima i pravosudnom prognozu političkih neistomišljenika, u čemu, kako je rečeno, ekspertiza Vijeća Europe može biti vrlo korisna.

Inače, Magazinović boravi u posjeti Ukrajini u povodu obilježavanja druge godišnjice pune invazije Ruske Federacije na Ukrajinu. Pored brojnih susreta s predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti, u nastavku posjete prisustvovat će i posebnoj sjednici Parlamenta Ukrajine koja se događa tim povodom, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH. Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.