Ultimate magazine theme for WordPress.

Maria Avdeeva: Ako pobijedi dezinformacijama na Balkanu, Rusija će preći u agresivniju fazu

0 1


Planovi rijetko uključuju ruske državljane. Avdeeva kaže da veliku ulogu u kreiranju potencijalnog haosa imaju organizacije koje su ranije pokazale naklonost prema nasilju, kriminalnim aktivnostima te političke stavove koji idu u prilog vlastima u Moskvi.

“Rusija koristi te organizacije jer je uvijek lakše mobilisati ljude koji unaprijed podržavaju njihove ideje. Takve organizacije se koriste za nasilne aktivnosti na terenu. To se desilo u Ukrajini. Rusija je okupirala Donjeck i Lugansk jer su tamo već postojale grupe koje su bile spremne i koje su podržavale rusku stvar. Onda ih je Moskva u ključnom trenutku iskoristila. Jako je bitno identificirati te grupe, ljude, nazvati ih imenom, jer kada imate prave informacije onda takve grupe teže funkcionišu“, kaže Avdeeva.

U BiH već godinama djeluje ruska bajkerska grupa “Noćni vukovi“ koja je u Rusiji bliska predsjedniku Putinu i čiji su članovi učestvovali u aneksiji ukrajinskog poluostrva Krim 2014. godine. Detektor je ranije pisao i o drugim proruskim grupama u BiH – poput Svetog Georgija iz Lončara čiji rad je finansirala ruska ambasada u BiH, i koje su javno izrazile podršku invaziji na Ukrajinu – koje veličaju ratne zločince i imaju kriminalnu prošlost ili su u sprezi s vlastima Republike Srpske.

Bitka se prvo vodi na naslovnicama medija

Ali prije bilo kakve aktivnosti na terenu, Rusija prvo ide u borbu u informacijskom prostoru, koristeći dezinformacije i manipulacije, objašnjava Avdeeva.

Ovoj stručnjakinji za strateške komunikacije pri ukrajinskoj državnoj novinskoj agenciji, zadatak je analizirati dezinformacije iz sigurnosnog ugla. Njeno iskustvo invazije na Ukrajinu joj govori da je Rusija na Balkanu, uključujući i BiH, već započela bitku.

“Ta bitka se vodi na naslovnicama online medija, na naslovnicama novina, na televiziji. Jako je važno ne dozvoliti Rusiji da pobijedi u ovom stadiju – jer ako pobijede, onda prelaze na sljedeću fazu. Zato je važno provjeravati informacije, zato je važno reći ljudima kada su izmanipulisani, reći im da postoji razlika između slobode govora i ruske propagande“, kaže Avdeeva i dodaje da se razgovor o dezinformacijama ne treba voditi tek povremeno, na samitima ili konferencijama, nego svaki dan.

“Jer postoji igrač, jako opasan igrač, jako agresivan – i to je Ruska Federacija. Ona pokušava da osvoji naš informacijski prostor i moramo to prepoznati i moramo uzvratiti – to je ključ uspjeha“, naglašava ona.

Detektor je ranije pisao o emisijama ruskih ili proruskih medija koje se dijele na lokalnim televizijskim stanicama ili online, u kojima se negira genocid u Srebrenici ili drugi zločini i nastoje promijeniti činjenice o ratu koje su utvrđene u sudskim procesima.

Avdeeva, koju na društvenim mrežama prati više od 150.000 osoba, smatra da se ratovi ne vode samo oružjem i da najprije počnu s informacijama.

Prije nego je Rusija otvoreno napala Ukrajinu u februaru 2022. godine, već je osam godina ranije anektirala Krim. To je Ukrajincima, među kojima je i Avdeeva, dalo vremena da se dobro pripreme za rat riječima, koji dolazi u raznim oblicima.

“Provjera tačnosti informacija je jedan dio posla, ali nije dovoljno reći ljudima da je neka vijest lažna – jednako je bitno boriti se protiv narativa koji dolaze iz Rusije. Recimo, iz Moskve se tvrdi da Ukrajina nikada nije postojala i da je uvijek bila dio Ruskog carstva. Zato je važno reći istinu, reći pravu informaciju“, kaže Avdeeva.

Dezinformacije se kreiraju na različite načine i drugačije za različitu publiku. Rusija razlikuje ono što će usmjeravati ka ukrajinskoj od onoga što će usmjeravati ka neukrajinskoj, evropskoj i zapadnoj publici, kaže Avdeeva.

Zloupotrebe slobode govora

Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.