Ultimate magazine theme for WordPress.

Mehmedović traži da nezavisna revizorska kuća izvrši reviziju rada UIO BiH

0 2


Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šemsudin Mehmedović tražit će na sutrašnjoj sjednici tog doma da nezavisna revizorska kuća izvrši reviziju rada Uprave za indirektno oporezivanje BiH, te reviziju prikupljanja i raspodjele prihoda za period od 2018. do 2023.

Mehmedović je konferenciji za medije u Sarajevu istakao da svi relevantni finansijski podaci ukazuju da se raspodjela prihoda od indirektnih poreza godinama vrši na štetu Federacije, a u korist Republike Srpske jer trenutno RS-u pripada 34,4 posto, Brčko Distriktu 3,55 posto, a FBiH 62,05 posto.

Dodao je da je neravnomjerna raspodjela vidljiva iz podataka da je u prva dva kvartala 2023. izvoz iz RS činio 31,6 posto a izvoz iz FBiH 68,4 posto ukupnog bh. izvoza, dok je po pitanju uvoza RS učestvovao sa 26,1 posto, a FBiH sa 73,9 posto.

Mehmedović je poručio da je Upravni odbor UIO dužan da poštuje vladavinu prava i da mora u što kraćem roku angažovati nezavisnu revizorsku kuću koja će izvršiti reviziju za navedeni period.

Naglasio je da će na sutrašnjoj sjednici Doma uputiti još tri inicijative o nacionalnoj zastupljenosti zaposlenih u pojedinim državnim organima sa sjedištem u Mostaru, Banjoj Luci i Sarajevu.

Mehmedović je iznio podatke po kojim je zastupljenost Bošnjaka i ostalih nazvao poražavajućom jer Bošnjaka ima 800 manje od broja koji im pripada po Zakonu o upravi i popisu stanovništva iz 2013.

(TIP/Izvor: Fena)Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.