Ultimate magazine theme for WordPress.

Mešalić: ‘Konakovićev šef Čović nema ovlaštenja da proglašava neradne dane’

0 0


Dragan Čović poručuje iz Zagreba da će u srijedu 17. aprila biti neradni i svetkovni dan zbog glasanja u susjednoj Hrvatskoj, upozorava zastupnik DF-a Mahir Mešalić.

“Danas se glasalo u regijama Dombas, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti (Ukrajina) za ruske predsjedničke izbore i također, kažu da im je danas sveti dan. Čović se dakle, ponaša kao šef autonomnih oblasti u BiH jer s obzirom na poziciju koju obnaša po zakonu i Ustavu BiH, on nema ovlasti da proglasi neradni dan.Ali ima pojedine kantonalne Vlade koje kontroliše 100% u kojima naravno, niko nema pravo veta ili blokade (osim Schmidt-a). Tamo, u onim kantonima gdje “zapne”, Čović ima svoje Trojkaše koji su uvijek na raspolaganju Čoviću, Radmanu i Plenkoviću”, navodi Mešalić.

Čović također, poručuje sa Sabora HDZ-a u Zagrebu da ne postoji državna granica između BiH i RH već samo neka “administrativna” poručivši: “Dragi Andrej, da zaključim, mi smo jedna obitelj. Koliko god bila teška administrativna granica između nas, mi ćemo izdržati”.

“Postavlja se pitanje šta će to Čović izdržati?! Pa treba izdržati da “administrativna” granica bude pomjerena i izbrisana, to je jasno kao dan. Čeka se Putin, Dodik, Vučić, Trump i nove geopolitičke okolnosti Itd. Nemam ništa protiv da ljudi sa dvojnim državljanstvom glasaju u RH jer ako ne smeta građanima Hrvatske, ne smeta ni meni, ali imamo problem ukoliko se zbog izbora u drugoj zemlji, srijeda 17. april proglasi “svetim” i neradnim danom samo u pojedinim dijelovima BiH. Ovo sve na brutalan način pokazuje istinu od koje bježimo da mi nažalost, nemamo suverenitet na cijelom području BiH. Ali za Trojkaše, njihove “analitičare” iz Sarajeva, problem nije ništa od gore navedenog, već je problem zalaganje za građansku državu, borba za jednakost svih građana u svakom pogledu, problem je i ako zucneš protiv Čovića i Dodika u njihovim sarajevskim “mainstream” krugovima. Nadalje problem im je i Željko Komšić, problem je i DF, ali kao najporaznija činjenica da im je veliki problem proslava 1. Marta kao Dana nezavisnosti BiH, zastava sa ljiljanima itd.˝, napominje Mešalić i dodaje: Ne bi me iznenadilo da i Visoki predstavnik Christian Schmidt proglasi neradni dan 17. aprila u čitavoj FBiH pošto je to u pravnom smislu “mala maca” u odnosu na suspendovanje Ustava FBiH na jedan dan˝.

Vezano: Čović: U BiH se neće raditi na dan hrvatskih izbora, nama će to biti svetkovina

(TIP/Patria/Foto: Patria)Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.