Ultimate magazine theme for WordPress.

Miličević: NSRS se treba izjasniti prije usvajanja Zakona o Sudu BiH, baca se prašina u oči

0 0

Predsjednik SDS-a Milan Miličević smatra da Narodna skupština Republike Srpske treba da se izjasni prije usvajanja Zakona o Sudu BiH kojim je predviđeno formiranje apelacionog odjeljenja.

– Bilo kakva pravosudna instanca na nivou BiH može se formirati samo ako Narodna skupština Republike Srpske prethodno da saglasnost, jer je, po Ustavu Republike Srpske, pravosuđe njena izvorna nadležnost, rekao je Milićević.

On smatra da je rasprava o tome da li će apelaciono odjeljenje biti u Istočnom Sarajevu ili Banjoj Luci “skretanje pažnje sa suštine”, saopšteno je iz SDS-a.

– Zakon o sudovima kojim se kao posebna institucija formira Apelacioni sud ne smije se usvojiti bez izjašnjenja Narodne skupštine Republike Srpske. Rasprava da li će taj sud biti u Istočnom Sarajevu ili Banjaluci najobičnije je bacanje prašine i skretanje pažnje sa suštine, a to je da se ovim zakonom na neustavan način vrši prenos nadležnosti, istakao je Miličević.

Miličević kaže da smo mnogo puta upravo od Dodika i SNSD čuli da su Sud i Tužilaštvo BiH neustavni i da ih treba ukinuti.

– Umjesto ‘ukidanja‘, ponovo se na neustavan način formira jedan sud. Pri tome se zaboravlja na zaključke NS RS da nema usvajanja evropskih zakona dok se ne riješi pitanje odlaska stranih sudija i zatvaranje OHR-a, poručuje Miličević.

– Ako su se promijenile okolnosti, onda treba doći u Skupštinu i saopštiti razloge, umjesto što se u uskim interesnim krugovima, vaninstuticionalno donose odluke o budućnosti Republike Srpske kojima se urušava njen Ustav, zaključuje.

Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.