Ultimate magazine theme for WordPress.

Miličević: SDA ne želi izgubiti uticaj na Ustavni sud, Trojka se ponaša kao njihov servis

0 0

“U BiH je svašta viđeno, ali još nije viđeno da se blokira Dom naroda PSBiH, što su danas uradili bošnjački delegati, jer im se ne dopada sadržaj zakona koji se našao na dnevnom redu. To je čist populizam što govori i činjenica da je upravo Šefik DŽaferović 2014. godine stavio na dnevni red Predstavničkog doma PS BiH, jer to nalaže poslovnik. Ako im se ne dopada tekst zakona, mogu uložiti amandmane ili glasati protiv, ali ne mogu drugim braniti da imaju drugačije mišljenje.”

Izjavio je ovo Milan Miličević, predsjednik Srpske demokratske stranke nakon prekida sjednice Doma naroda BiH zbog izlaska sa sjednice bošnjačkih delegata nakon što je na dnevni red uvršten Zakon o Ustavnom sudu BiH na kome SDS već mjesecima istrajava.

”Zamjena stranih sudija domaćim je obaveza iz evropskih prioriteta. Jasno je da SDA ne želi izgubiti politički uticaj na Ustavni sud BiH, ali mi je žao što se partije trojke ponašaju kao njihov servis. Danas se ogolila čitava situacija i pokazalo se da ni partnerske stranke SNSD-a ne žele da razgovaraju o odlasku stranih sudija. Zašto bi i razgovarali kada im je SNSD isporučio devet evropskih zakona i to suprotno stavovima Narodne skupštine. Dobili su što su željeli”, ističe Miličević.

Predsjednik SDS-a podsjeća i da je Narodna skupština dala smjernicu funkcionerima iz Republike Srpske u slučaju da bošnjačke partije odbiju Zakon o Ustavnom sudu.

”Narodna skupština im je naložila da se u tom slučaju povuku i mi očekujemo, ili da se povuku, ili da van snage stave zaključak Narodne skupštine”, dodaje Miličević.

On podsjeća da je pitanje odlaska stranih sudija i reforme Ustavnog suda prioritet 4.d) koji je postavila EU.

“Evropski put nije švedski sto sa kojeg mogu da biraju samo ono što im se dopada. Ustavni sud BiH bez stranih sudija je imperativ i EU i naš zakon je bio poziv da se još jedna prepreka na evropskom putu ukloni”, poručio je Miličević i dodao:

“Danas su Šefik DŽaferović i Kemal Ademović optuživali našeg potpredsjednika Želimira Neškovića za protivustavno ponašanje samo zato što im se ne sviđa neko rješenje iz zakona. Blokadama pokušavaju da ućutkaju naše mišljenje i naše nastojanje da izgradimo Ustavni sud BiH u kome neće sjediti strane sudije. Sve dok smo pod patronatom stranaca, ova zemlja niti je samostalna niti je suverena”, saopštio je SDS.

Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.