Ultimate magazine theme for WordPress.

Ministar Hrnjić: Rasadnička proizvodnja treba otvoriti put proširenju postojećih radnih mjesta

0 0


Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić razgovarao je danas u Sarajevu sa predstavnicima rasadničarske proizvodnje u Federaciji BiH. Kako se ističe u saopćenju Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, teme sastanka odnosile su se na probleme s kojima se proizvođači susreću u poslovanju, kao i potencijalna rješenja.

”Proizvođači su ukazali da postojeći nivo podrški, s obzirom na osjetljivost proizvodnje, nije adekvatan te da ne prati porast troškova koje imaju proizvođači presadnica povrća. Smatraju da na taj način ne mogu biti konkurentni, kako na domaćem, tako i na inozemnom tržištu, što ih dovodi u vrlo ozbiljne finansijske probleme”, navodi se u saopćenju.

Ministar Hrnjić naglasio je da će Federalno ministarstvo nastojati iznaći adekvatno rješenje kojim bi se status ovih proizvođača unaprijedio.

”Ministarstvo će učiniti napore da iznađe rješenje kojim ćemo proizvođače u rasadničarskoj proizvodnji podržati i time otvoriti put ka zadržavanju i proširenju postojećih radnih mjesta”, kazao je ministar Hrnjić.

U saopćenju se navodi i da je na sastanku zatraženo da se iz ovogodišnjeg budžeta koji iznosi 175 miliona KM obezbijedi više sredstava za biljnu proizvodnju, uključujući presadnice raznih povrtnih kultura poput kupusnjača, paprika, rajčica, patlidžana i krastavaca.

”Sastanku je pored predstavnika rasadničarske proizvodnje prisustvovao i prof. dr. Ahmed Džubur koji je podržao nastojanja poljoprivrednih proizvođača da se kroz dijalog s resornim federalnim ministarstvom iznađe najbolje rješenje za proizvođače u rasadničarskoj proizvodnji”, saopćeno je Federalno ministarstvo poljoprivrede.Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.