Ultimate magazine theme for WordPress.

Mitsko biće? Arheolozi pronašli fosil ‘’zmaja’’ star 240 miliona godina

0 1

Zmajevi su mitska bića koja se javljaju u mnogim kulturama širom svijeta. Iako se opisi i karakteristike zmajeva mogu razlikovati u različitim mitologijama, oni obično predstavljaju velike, moćne i često vatrene ili leteće stvorove. 

Novootkriveni fosil je ostatak 5 metara dugog vodenog reptila iz perioda trijasa, koji datira 240 miliona godina unazad. Nazvano “zmajem” zbog svog izuzetno dugog vrata, stvorenje je nazvano Dinocephalosaurus orientalis, vrsta identifikovana 2003.

Nedavni fosil je izuzetno potpun, pružajući naučnicima sveobuhvatan pogled na anatomiju prahistorijskog reptila. Dr Nick Fraser iz Nacionalnog muzeja Škotske, dio međunarodnog istraživačkog tima, opisao ju je kao “veoma čudnu životinju” s udovima poput peraja i vratom dužim od tijela i repa zajedno, piše BBC.com.

Ovo otkriće baca svjetlo na jedinstvene karakteristike Dinocephalosaurus orientalisa, pokazujući “dug, savitljiv i fleksibilan vrat” sa 32 odvojena pršljena. Istraživači nagađaju da je tako izduženi vrat mogao pružiti prednost u lovu, omogućavajući gmizavcu da traži hranu u podvodnim pukotinama.

Fosil je pronađen u drevnim naslagama krečnjaka u južnoj Kini, što je doprinijelo razumijevanju raznolikih i neobičnih stvorenja iz perioda trijasa. Dr Fraser je naglasio da svako istraživanje ovih naslaga otkriva nova i intrigantna otkrića, doprinoseći razumijevanju prahistorijskog života. Moguće je da su ovakva stvorenja i ostala u kolektivnoj svijesti inspirišući mitove o zmajevima i sličnim legendarnim bićima.

Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.