Ultimate magazine theme for WordPress.

Mladi u biznisu: Samir u skromnoj radionici zarađuje za život

0 1


Hrabri mladi ljudi posljednjih godina, odlučuju se pokrenuti biznis.

Dvadesetčetverogodišnji Samir Ćelahmetović iz Tuzle otvorio je automehaničarsku radnju, a ljubav prema automobilima mu je još iz djetinjstva.

Iako je skromna radionica u kojoj radi, u njoj zarađuje za život. Imao je volju, pa i hrabrost pokrenuti biznis prije pet mjeseci. Dobio je podršku Federalnog zavoda za zapošljavanje kroz program sufinansiranja samozapošljavanja. Osigurao je tako novac za poreze i doprinose za prvu godinu rada.

”Najveća inicijativa je bila od mame, od roditelja, vidjeli su da se malo patim, znate kako kod nas ide kod privatnika, radi se dugo, malo se plaća. Dobio sam određeni iznos novca na godinu dana raspoređen, pokrilo mi je zdravstveno, penziono i osnovne troškove koje moram plaćati državi. Dodatno sam još predao u opštinu. I tu sam isto prošao na konkursu gdje sam kupio malo alata, one osnovne dijelove koji su mi falili, tako da je dobro došlo”, priča nam Samir.

Ljubav prema automobilima Samir gaji od djetinjstva. Kod rođaka automehaničara je prošao prve korake za popravku vozila, kroz školovanje i zvanično učio, a na praksi se susreo sa kvarovima i pokušao ih otkloniti. Radio je posljednjih godina u nekoliko velikih servisnih centara.

”Najčešći kvarovi su, što ja radim mali servisi, veliki servisi, kvarovi na elektronici. Radim poliranje automobila, poliranje farova, uređujem enterijere, tapacirung, sitni kvarovi koje mogu raditi, ja to uspijevam da završim”, ističe on.

Samir Ćelahmetović, vlasnik automehaničarske radioniceSamir Ćelahmetović, vlasnik automehaničarske radionice
Samir Ćelahmetović, vlasnik automehaničarske radionice

Specijalnost mu je autoelektrika.

”Najviše se volim pozabaviti oko elektrike automobila, volim tražiti kvar, sa dijagnostikom raditi, volim izazov. Što neki mehaničari ne mogu otkriti, volim da se time pozabavim, da bih otkrio neke kvarove”, kaže ovaj mladi automheničar.

Posao je složen, posebno za mlade u ovom poslu, priča nam Samir. Ne libi se zatražiti pomoć starijih kolega s kojima je radio. Na početku je, pa mu sada u radionicu dolaze prijatelji i poznanici, a nada se da će za godinu već proširiti posao, pa i zaposliti nekoga.Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.