Ultimate magazine theme for WordPress.

Moćno je, ali ne toliko: Ovih pet stvari nikad nemojte čistiti sirćetom | RTVTK

0 0


Sirće je čudesan proizvod koji našim kućanstvima služi na bezbroj načina. Ova oštra tekućina je nevjerovatno, netoksično sredstvo za čišćenje koje mnogo toga može blistavo očistiti, od unutrašnjosti vaše mikrovalne pećnice do kade.

Kuhinjska radna ploča

Kiselina u sirćetu može biti štetna za korištenje na određenim površinama, a ne želite je koristiti za čišćenje većine vrsta kamena kao što su mramor, granit ili vapnenac. Koristite isključivo sredstva koja je preporučio proizvođač. I ne možete pogriješiti s vodom i sapunom, piše Živim.hr.

Elektronski uređaji

Iako brzo prskanje sirćeta za dezinfekciju zaslona laptopa ili tableta može zvučati kao jednostavna metoda za uništavanje mikroba na vašim uređajima, zapravo može oštetiti premaz na zaslonu. Umjesto toga, obrišite svoje gadgete proizvodima posebno formuliranim za njih ili upotrijebite čistu, suhu krpu od mikrovlakana da osvježite zaslon.

Određene tave

Držite proizvode za čišćenje na bazi sirćeta dalje od aluminijskih i lijevano željeznih posuda. Visok sadržaj kiseline slabo će reagirati s ova dva materijala te može uzrokovati to da aluminij i zaštitni premaz na lijevanom željezu budu izjedeni, čineći ih sklonijima hrđanju.

Pegla

Pegla je još jedan primjer kućanskog predmeta koji može, ali i ne mora biti siguran za čišćenje sirćetom, ovisno o njegovoj izradi. Prije upotrebe sirćeta za uklanjanje kamenca s pegle, provjerite upute kako biste bili sigurni da neće uzrokovati nepopravljivu štetu na metalnim dijelovima.

Noževi

Ako imate mrlje na svojim noževima, izbjegavajte koristiti sirće za čišćenje. Sadržaj kiseline može nagrizati metalne oštrice i otupjeti rubove noževa. Najbolji način za održavanje kuhinjskih noževa je jednostavno pranje sapunom i toplom vodom.

Kada je sirće dobar izbor

Čišćenje kupaonice

Mješavinom alkoholnog sirćeta i sode bikarbone možete očistiti i osvježiti zahodsku školjku – jednostavno pospite sodu po unutrašnjosti školjke, pa prelijte sirćetom. Pomoću četke za čišćenje zahoda rasporedite mješavinu po cijeloj površini, protrljajte i isperite.

Sirće može biti korisno za skidanje nakupina kamenca. Naslage na sudoperu i slavinama istrljate krpom ili spužvom namočenom u ocat, pa potom isperite vodom.

Protiv začepljenih odvoda

Ulijte malo mješavine alkoholnog sirćeta i sode bikarbone u kuhinjski odvod kako biste spriječili začepljenje. Ova kombinacija može razgraditi masnoće i pružiti svjež miris. Preporučuje se koristiti jednom semično.Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.