Ultimate magazine theme for WordPress.

MOGUĆI DRŽAVNI UDAR U TURSKOJ: Erdogan održao hitan sastanak s šefom MIT-a i ministrom pravosuđa

0 0


Turski medij Sabah je u srijedu, 15. maja, objavio vijest o sinoćnjem hitnom sastanku predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana sa šefom turske obavještajne službe – MIT İbrahimom Kalınom i ministrom pravosuđa Yılmazom Tunçom u predsjedničkoj rezidenciji.

Predsjednik Erdoğan pozvao je svoje osoblje u predsjednički kompleks. Predsjednik MİT-a İbrahim Kalın i ministar pravosuđa Yılmaz Tunç otišli su u predsjednički kompleks nakon što su napustili zgradu stranke AK. Doznaje se da je na dnevnom redu sastanka bila istraga zavjere u policijskoj upravi Ankare. Također se navodi da će s ovog sastanka doći do vrlo kritičnih odluka.

Sastanak je uslijedio nakon što je Erdogan jučer upozorio čelnika Stranke nacionalističkog pokreta (MPR), Devleta Bahçelija, svog političkog saveznika, o vjerojatnosti državnog udara.

Dan ranije, Ured glavnog tužitelja u Ankari započeo je istragu protiv tri policijska službenika glavnog grada u vezi s njihovom umiješanošću u kriminalnu organizaciju Ayhan Bora Kaplan. Pretresene su im kuće.

Izvršen je pretres radi oduzimanja digitalnih materijala u rezidencijama javnih službenika koji rade u Pokrajinskoj policijskoj upravi Ankare, a koji se spominju u optužbama za zločinačku organizaciju Ayhana Bora Kaplana te ih je Ministarstvo unutarnjih poslova suspendiralo s dužnosti.

Velika zavjera?

Bahçeli je rekao da bi mogla postojati zavjera velikih razmjera i da smjenjivanje nekoliko policajaca “neće ništa riješiti”. Lider turskih nacionalista upozorio je i na mogućnost ponavljanja pokušaja državnog udara u zemlji koji je izveden u srpnju 2016. godine.

Očekuje se da će Erdogan govoriti o toj temi na proširenom sastanku vladajuće Stranke pravde i razvoja ove srijede u parlamentu zemlje.

Podsjećamo da je u Turskoj posljednji neuspješni pokušaj državnog udara izvršen u noći 15/16. srpnja 2016. godine, kada je poginulo oko 250 osoba, dok ih je više od 2000 bilo ozlijeđeno u sukobima s pobunjenim postrojbama turske vojske. Turske vlasti su za pokušaj puča optužile vođu mreže FETÖ (koju su odmah proglasili i terorističkom organizacijom) i disidenta koji od 1999. godine živi u SAD-u Fethullaha Gülena.

Tokom uvedenog izvanrednog stanja koje je ukinuto u srpnju 2018. uhićeni su deseci tisuća ljudi: vojne osobe, policajci, tužitelji i pravosudni dužnosnici, novinari, aktivisti za ljudska prava.

„Puše li“ ovoga puta Erdogan „na hladno“ još je prerano za reći. Ali činjenica je da je suočen s padom popularnosti svoje vladajuće stranke AK na što ukazuju i neočekivano loši rezultati na nedavnim lokalnim izborima u kojoj je ona izgubila gotovo sve veće gradove u zemlji, dok je sam Erdogan prošle godine teže od očekivanog pobijedio na predsjedničkim izborima i za što mu je trebao drugi krug.

 

(TBT)Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.