Ultimate magazine theme for WordPress.

Morris: Razumno je očekivati još američkih sankcija za one koji podrivaju mir, stabilnost i teritorijalni integritet BiH

0 2


Razumno je očekivati još američkih sankcija za one koji podrivaju mir, stabilnost i teritorijalni integritet BiH, poručila je danas u razgovoru s predstavnicima bh. medija vršiteljica dužnosti pomoćnika sekretara za finansije SAD Anna Morris.

Kako je rekla, ona je u posjeti BiH da bi u osnovi razgovarala o tri stvari: o napretku koji je ostvaren u vezi sa borbom protiv pranja novca i finansiranja  terorizma, aktivnostima koje podrivaju mir i stabilnost u BiH, uključujući antidejtonsku retoriku, kao i endemsku korupciju, te da razgovara o širim pitanja koja se odnose na finansirsanje i sankcije protiv Rusije.

– Reći ću da smo i dalje vrlo fokusirani na ova pitanja. Kao što ste mogli vidjeti u proteklih par godina, Sjedinjene Američke države nametnule su nekoliko setova sankcija u BiH u vezi s ovim aktivnostima i razumno je očekivati još američkih sankcija za one koji podrivaju mir, stabilnost i teritorijalni integritet BiH – poručila je Morris.

Naglašava da su Sjedinjene Države jako fokusirane na promoviranje mira i stabilnosti u BiH.

– Sankcije su namijenjene postizanju par ciljeva – jedno je da se javno pošalje signal o našim specifičnim zabrinutostima o aktivnostima u vezi sa sankcioniranim pojedincima. Te aktivnosti uključuju podrivanje mira i stabilnosti u BiH. Kao što sam rekla, mislim da je za očekivati da ćemo nastaviti koristiti ove sankcije kao sredstvo. To otežava tim akterima da se angažiraju u međunarodnim finansijskim transakcijama, da putuju u SAD i podiže se profil međunarodne zajednice u vezi sa akterima čije ponašanje nas ozbiljno zabrinjava – kazala je.

Ona je pozdravila nedavno usvajanje novog zakona protiv pranja novca i finansiranja terorizma na nivou BiH. Ocijenila je da je to vrlo važan korak ka nastavku podizanja nivoa transparentnosti u vezi sa finansijskim sektorom da bi se na najbolji mogući način moglo identificirati i prekinuti finansiranje terorizma kao i pranje novca, “tako da zaista podržavamo aktivnosti finansijskih vlasti i svih instituija uključenih u finansijski sistem čime se jača otpornost na pranje novca i finansiranje terorizma”.

Morris nije mogla govoriti o specifičnim bankovnim računima koje imaju ili nemaju oni koji su na „crnoj listi“, ali čin sankcija je da se privuče međunarodna pažnja na aktivnosti koje jako brinu Sjedinjene Države zbog potencijalnih posljedica.

Pažljivo se prati situacija širom svijeta, prate se aktivnosti finansijskih institucija širom svijeta.

-Razlog za ovo je sljedeći. Ako sankcionirana osoba nema imovinu ili račune u SAD-u, za međunarodne i lokalne banke bilo bi rizično ako bi dozvolili ovim stranama da imaju račune kod njih. To je važno prenijeti finansijskom sektoru ovdje, da se sankcije povezane sa Bosnom i Hercegovinom ne odnose samo na sankcionirane osobe ili subjekte, nego nose rizik za svakoga ko podržava takve osobe ili subjekte. To se zove Uredba o materijalnoj podršci, a to znači ako finansijska institucija obavlja transakciju za sankcioniranu osobu ili subjekt u BiH, to znači da ta finansijska institucija ili banka izlaže samu sebe riziku sankcija. Nama je bilo veoma važno prenijeti ovu poruku bankarskom sektoru ovdje u zemlji kako bi oni shvatili eventualne posljedice sankcija – poručila je Morris.

(TIP/Izvor: Fena/Foto: Hazim Aljović)Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.