Ultimate magazine theme for WordPress.

Musić: Nemamo kulturu sjećanja, već osvetničku priču

0 1

Omladinski film festival Sarajevo prošle godine je​ prikazao 59 filmova iz 14 zemalja i imao više od 120 akreditovanih gostiju. Sjajni filmski naslovi, među njima i dva kandidata za Oscar. I sve to za 15. rođendan Festivala. Idejni tvorac ove filmske priče je Kenan Musić, koji voli podsjetiti da je Festival proizašao iz ideje žive sedam godina prije nego što je Udruženje mladih umjetnika preuzelo njegovu organizaciju: svoje prve korake je napravio kao školski filmski festival u saradnji sa Gradom Sarajevom u Gimnaziji na Dobrinji. No, brzo je postao jedan od značajnijih filmskih događaja za mlade u regiji.

Kenan voli istaći da su glavni motivi za organizaciju Festivala bile strast i ljubav prema filmskoj i festivalskoj produkciji. Vremenom je Festival stvorio platformu koja pruža mladim filmskim autorima izvanrednu priliku da se afirmišu ne samo na domaćoj i regionalnoj već i međunarodnoj sceni. U proteklih 15 i po godina mnogi su autori svoje radove predstavili na Festivalu i potom dobili priznanja širom svijeta, otvarajući vrata prema velikim svjetskim događajima.

Sugovornici su pričali i o mogućnosti i uopće o tome postoji li potreba stvaranja paralelne medijske i kulturne stvarnosti mladih ljudi i je li previše utopijski očekivati da se rat u kulturnoj produkciji ostavi po strani i prostor dobiju teme iz svakodnevnog života. Nezaobilazna je naravno i debata o stanju kinematografije u Bosni i Hercegovini i o tome zbog čega je zakazao projekt bosanskohercegovačkog filma kao ključnog izvoznog proizvoda zemlje. Otvorene su i one teme koje se tiču aktivnosti Omladinskog film festivala, koje baš i nemaju puno prostora u javnosti, poput sjajne ideje revitalizacije autokina, kao i ideje Sarajeva kao festivalskog grada, što trenutno podstiče i pitanje suradnje s Banjom Lukom, Mostarom i Istočnim Sarajevom: Ima li je uopće?

Naš domaćin ne preskače razgovor o aktivizmu i ljevici u današnjoj BiH u kojoj se forsiraju identitetske politike, a radnici guraju na margine. Šta o svemu tome misli čovjek formiran isključivo u poslijeratnom Sarajevu i kako mu njegov grad izgleda?

Novo izdanje podcasta U kontru sa Draganom Markovinom stiglo je ove subote, a u centralnom studiju Oslobođenje podcasta ugostli smo Kenana Musića, čelnog čovjeka Omladinskog film festivala u Sarajevu.

Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.