Ultimate magazine theme for WordPress.

Muslimani u Bosni i Hercegovini klanjali prvi teravih-namaz

0 3


Muslimani u Bosni i Hercegovini, kao i u ostalim zemljama regiona večeras su klanjali prvi teravih-namaz, te su na taj način obilježili početak odabranog mjeseca ramazana, javlja Anadolu.

Veliki broj vjernika prisustvovao je prvom ovogodišnjem teravih-namazu u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.

Prvi teravih-namaz klanjan je večeras i u brojnim džamijama BiH i cijeloga regiona, nakon kojeg, nekoliko sati poslije nastupa prvi dan posta.

Prvi teravih-namaz ove godine, kao centralni program za Muftijstvo goraždansko, klanjan je u Sinan-begovoj džamiji u Čajniču, što je i prvi kolektivni namaz u ovoj džamiji nakon 32 godine.

Ramazan je mjesec posta, odricanja i darežljivosti u kojem vjernici poste od ranog jutra, zore, do zalaska sunca.

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, zalaskom sunca u nedjelju je nastupio mjesec ramazan, dok će prvi dan posta biti u ponedjeljak, 11. marta.

Nakon mjeseca posta muslimani dočekuju Ramazanski bajram, jedan od dva najveća muslimanska praznika, a bajram-namaz je u srijedu, 10. aprila.

Rijaset Islamske zajednice će tokom ovog mjeseca organizirati brojne vjerske aktivnosti, te jedinstvene programe povodom obilježavanja značajnijih datuma, odnosno mubarek noć Lejletul-bedra, Fethu-Mekke i Lejletul-kadra.

Prema islamskom učenju, u ovom odabranom mjesecu nalazi se noć Lejletu-l-kadr u kojoj je ljudima počelo spuštanje Božije objave Kur’ana i noć Bedra, historijskog događaja koji je snažno usmjerio povijest islama.

Ramazan je najvažniji mjesec za muslimane širom svijeta, pa i za one koji vjekovima žive u Bosni i Hercegovini i čuvaju ramazansku tradiciju.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.

Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.