Ultimate magazine theme for WordPress.

Na današnji dan: Haški sud utvrdio da su vojne i policijske snage RS odgovorne za genocid u BiH

0 1

Napoleon Bonaparte pobjegao iz zatočeništva na ostrvu Elba i uz pomoć grupe sljedbenika vratio vlast u Francuskoj. Njegova druga vladavina okončana je u junu nakon vojnog poraza kod Waterlooa.

1885. Predstavnici 15 zemalja na kongresu u Berlinu (Afrička konferencija), koji je organizovao njemački kancelar Otto von Bismarck, dogovorili se o podjeli Centralne i Istočne Afrike.

1901. Vođe Bokserskog ustanka u Kini Či Hsui i Hsu Čeng Juu javno pogubljeni odsijecanjem glave.

1909. Turska priznala austrougarsku aneksiju Bosne i Hercegovine.

1935. Škotski fizičar Robert Watson Watt demonstrirao prvi kompletan i praktično upotrebljiv radar.

1936. Adolf Hitler u Njemačkoj je otvorio prvu fabriku za proizvodnju narodnog vozila – volkswagen.

1952. Britanski premijer Winston Churchill saopštio da je Velika Britanija proizvela atomsku bombu i da će je isprobati u Australiji.

1960. Umro lingvista Aleksandar Belić, osnivač srpske moderne dijalektologije i jedan od tvoraca naučne sintakse.

1980. Egipat i Izrael uspostavili diplomatske odnose, čime je okončano 30-godišnje ratno stanje između dviju zemalja.

1986. Sovjetski savez lansirao u Zemljinu orbitu prvi blok svemirske stanice Mir, koja je nakon 15 godina uništena sagorijevanjem, a nesagorjeli dijelovi pali su u Tihi okean 23. marta 2001.

1990. Pod vođstvom Violete Barrios de Chamorro, udružena lista 14 opozicionih partija Nikaragve dobila izbore pobijedivši sandiniste predsjednika Daniela Ortege.

1993. U snažnoj eksploziji koju su u Svjetski trgovački centar u New Yorku podmetnuli arapski islamski teroristi poginulo šest, a povrijeđeno oko 1.000 ljudi.

1995. Poslije gubitka oko milijardu dolara koji je na berzi u Singapuru izazvao diler Nick Leeson, bankrotirala je londonska banka Bering, jedna od najstarijih i najuglednijih britanskih banaka.

2001. Umro Dragoslav Avramović, bivši guverner Narodne banke Jugoslavije, autor programa ekonomske stabilizacije 1994. kojim je suzbio hiperinflaciju u SR Jugoslaviji.

2001. Skupština SR Jugoslavije ukinula ukaz o oduzimanju državljanstva dinastiji Karađorđević koji je 1947. donijela tadašnja vlada FNRJ.

Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira u Bruxellesu postavio britanskog političara lorda Paddyja Ashdowna za novog visokog predstavnika u BiH umjesto Wolfganga Petritscha.

U avionskoj nesreći kod Mostara poginuli predsjednik Makedonije Boris Trajkovski i članovi delegacije koji su s njim putovali na međunarodnu konferenciju o investiranju u BiH.

2007. Međunarodni sud pravde u Haagu donio presudu kojom je utvrdio da Srbija nije počinila genocid u BiH, da nije učestvovala u zavjeri, niti bila saučesnik, ali da je prekršila međunarodnu obavezu da spriječi genocid u Srebrenici i kazni počinioce. Sud je utvrdio da su vojne i policijske snage RS-a odgovorne za genocid i zločine u BiH nad bosanskim Muslimanima.

2009. Haški tribunal oslobodio bivšeg predsjednika Srbije Milana Milutinovića optužbi za zločine nad Albancima na Kosovu 1999, a petorica saoptuženih političkih, vojnih i policijskih zvaničnika Srbije i SR Jugoslavije osuđena su na ukupno 96 godina zatvora. Na po 22 godine zatvora osuđeni su bivši potpredsjednik Savezne vlade Nikola Šainović i generali Nebojša Pavković i Sreten Lukić, a generali Dragoljub Ojdanić i Vladimir Lazarević na po 15 godina zatvora.

Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.