Ultimate magazine theme for WordPress.

NA KIPU ANNE FRANK NAPISANO ‘GAZA’: Gradonačelnica Femke Halsema žestoko je osudila uništavanje spomenika

0 0


[{“img”:”/img/vijesti/2024/07/anne_frank_amsterdam.png”,”full”:”/img/vijesti/2024/07/anne_frank_amsterdam.png”,”caption”:”Foto: Agencije”,”bg”:”77873e”}]

Na kipu Anne Frank u Amsterdamu osvanuo je grafit “Gaza”, što je izazvalo kritike gradonačelnice. Na fotografijama s mjesta događaja vidi se riječ “Gaza” napisana crvenom bojom na postolju kipa, koji je podignut u blizini mjesta gdje su Frank i njezina porodica živjeli prije nego što su bili prisiljeni da se sakriju od nacista.

Gradonačelnica Femke Halsema žestoko je osudila uništavanje spomenika. “Nijednom Palestincu nije pomoglo prljanje njezine tako dragocjene statue”, poručila je. 

“Ova mlada djevojka, koju su nacisti tako brutalno ubili u dobi od 15 godina, nas i naš grad svaki dan podsjeća na humanost i nježnost, u najtežim okolnostima. Ko god to bio, sram te bilo! Za to nema opravdanja”, napisala je Halsema na Instagramu.  

Amsterdamska policija otvorila je istragu o incidentu. Niko još nije uhićen. Policija je za CNN potvrdila kako je jučer tijekom poslijepodneva zaprimila dojavu o vandalizmu.

“Policajci su otišli do kipa, vidjeli grafit i započeli istragu”, kazao je policijski glasnogovornik. 

Zahvaljujući dnevniku koji je marljivo pisala dok se s obitelji skrivala u Nizozemskoj za vrijeme Drugog svjetskog rata, malena Anne postala je jedan od simbola borbe protiv nacizma. 

Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.