Ultimate magazine theme for WordPress.

Najmanje 35.000 muslimana klanjalo teraviju u Al-Aksi uprkos izraelskim ograničenjima – PressMedia

0 0


Najmanje 35.000 muslimanskih vjernika u okupiranom istočnom Jerusalemu/Al-Qudsu obavilo je teraviju u džamiji Al-Aksa uprkos izraelskim preprekama i ograničenjima, prenosi Anadolu.

Kako navodi palestinska novinska agencija WAFA, pozivajući se na Ured za islamske vakufe Jerusalema/Al-Qudsa, brojni muslimani su prvi dan mjeseca ramazana pohrlili da obave molitvu u Al-Aksi. 

Podsjećaju također da izraelske snage već pet mjeseci sprječavaju muslimane da uđu u džamiju Al-Aksa u okupiranom istočnom Jerusalemu/Al-Qudsu. Također se navodi da izraelske snage nisu dozvolile mlađim osobama da priđu blizu džamije prvi dan ramazana.

Izraelci pretukli mladića

Izraelska vojska je teško pretukla i pritvorila palestinskog mladića koji je želio da uđe u Al-Aksu.

Kako navodi agencija WAFA, uprkos ograničenjima koje je uveo Izrael da spriječi muslimane da uđu u bogomolju, najmanje 35.000 vjernika obavili su u Al-Aksi teravih-namaz, zajedničku noćnu molitvu u mjesecu posta.

Izraelska policija postavila je bodljikavu žicu na zidove koji okružuju jednu od kapija koja vodi u kompleks Al-Akse. Bodljikava žica postavljena je na zidove oko kapije Esbat, prvi put od 1967. godine.

Ured guvernera Jerusalema/Al-Qudsa objavio je da je 275 jevrejskih doseljenika upalo u džamiju Al-Aksa pod jakom zaštitom izraelskih snaga prvog dana mjeseca ramazana.

Imam i hatib džamije Al-Aksa u okupiranom istočnom Al-Qudsu/Jerusalemu Ekrima Sabri poručio je da treba dozvoliti muslimanima da tokom ramazana molitvu obavljaju u miru.

Treće najvažnije svetište

Za muslimane Al-Aksa predstavlja treće najvažnije svetište, a Jevreji tvrde kako su na tom mjestu nekada postojala dva jevrejska hrama.

Kompleks Al-Akse koji se prostire na 15 posto površine starog jezgra Al-Qudsa/Jerusalema nalazi se pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta.

Izrael je okupirao istočni Al-Quds/Jerusalem, gdje se nalazi Al-Aksa, tokom arapsko-izraelskog rata 1967. godine. Izrael je anektirao cijeli grad 1980. godine, a taj postupak međunarodna zajednica nikada nije priznala.

Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.