Ultimate magazine theme for WordPress.

Najmračnije poglavlje u našoj historiji nakon Drugog svjetskog rata

0 0


Ovo je jedno od najmračnijih poglavlja u našoj historiji nakon Drugog svjetskog rata, poručio je šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler.

Stigao je među brojnim delegacijama na komemoraciju povodom obilježavanja 29. godišnjice genocida u Srebrenici.

“Danas je 29. godišnjica obilježavanja genocida u Srebrenici. Mi, naravno, stojimo uz porodice svih onih 8.732 žrtve, preživjele i one koji su ostali iza njih. Naravno, ovo je izuzetno značajan dan i za 14 žrtava koje će danas naći svoj smiraj. Također, važan je ovo podsjetnik i za Evropsku uniju. Naime, ovo je jedno od najmračnijih poglavlja u našoj historiji nakon Drugog svjetskog rata”, istakao je Sattler.

Naglasio je da je i “snažan podsjetnik na naš neuspjeh da ovo spriječimo. Sattler je peti put na komemoraciji u Srebrenici i svaki put je drugačije i svaki put je poseban na svoj način.

“Međutim, ove godine je to bilo posebno izraženo. Stigao sam još jučer sa biciklistima”, pojasnio je.

Dotakao se i trenutnih sukoba u svijetu, podsjećajući na Gazu i Ukrajinu.

“Gledajući neku širu sliku, nameće se jedan zaključak, a to je da je mir itekako krhak i oslabljen. Doslovno imamo dva rata koji su na našem samom pragu, rat u Ukrajini i Gazi. Pored toga, brojni zaboravljeni ratovi i sukobi širom svijeta. Imate situacije gdje se bombarduju dječije bolnice u Ukrajini, masovno kršenje ljudskih prava i Gazi, djecu koja tamo stradaju. Sve je to podsjetnik na nas da moramo raditi mnogo više i intenzivnije na izgradnji mira”, dodao je Sattler.

(TIP/Izvor: Agencija Anadolija)Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.