Ultimate magazine theme for WordPress.

Nakon 13 godina učinjen prvi korak: Kada se može očekivati članstvo BiH u Eurotransplantu?

0 2


Doniranja organa u BiH još uvijek je na niskom nivou. Uglavnom se rade transplantacije organa koje mogu donirati bliski srodnici, dok je svijest za doniranjem organa nakon smrti i dalje nedovoljno razvijena. I dok političari najavljuju ulazak naše zemlje u evropsku mrežu transplantacija, struka nije optimistična.

Bosna i Hercegovina se konačno kreće ka članstvu Eurotransplanta. Ovu ohrabrujuću vijest podijelio je državni zastupnik Saša Magazinović krajem januara ove godine. Prvi korak učinjen je nakon trinaest godina, a na Vijeću ministara BiH je da Međunarodnoj fondaciji za razmjenu organa Eurotransplant uputi pismo namjere za pridruživanje naše zemlje ovoj organizaciji.

„Ukratko, Bosna i Hercegovina konačno kreće na svoj put ka članstvu u Eurotransplantu. To znači da će veliki broj građana kad pristupimo Eurotransplantu imati mnogo veće šanse za izlječenje i normalan život. To znači i razvoj transplantacijske medicine u našoj zemlji. Za mene je velika stvar što je nakon više od decenije nečinjenja ovo pitanje pomjereno sa mrtve tačke. Sretan sam što sam imao prilike dati doprinos tome“, napisao je Saša Magazinović, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH.

Uprkos optimističnim najavama Magazinovića, put do konačnog pridruživanja ovoj donorskoj mreži neće biti tako jednostavan. Naime, jedan od glavnih uslova koji Bosna i Hercegovina treba da ispuni jeste norma od deset izvršenih donorskih operacija u jednoj godini.

„Da bismo mi bili dio Eurotransplanta, moramo imati najmanje desetak eksplantacija multiviseralnih, odnosno donorskih operacija u toku godine. Nažalost, mi sada ulazimo u četvrtu godinu kako nismo imali niti jednu multiviseralnu eksplantaciju organa koja podrazumijeva eksplantaciju, pored bubrega, pankreasa, jetre, pluća i srca“, objašnjava prof.dr. Zijah Rifatbegović, član Upravnog odbora donorske mreže FBiH.

Doktor Rifatbegović ističe da naša zemlja mora pokazati određene rezultate, u suprotnom je njeno članstvo diskutabilno. Bosna i Hercegovina je i ranije imala pozitivna iskustva s ovom organizacijom, što dodatno govori o značaju pridruživanja Eurotransplantu.

„Sjećam se da smo dali jetru jer mi nismo imali adekvatnog primaoca. Vrlo brzo nakon toga smo mi dobili od Eurotransplanta jetru za urgentnu transplantaciju koja je obavljena u Kliničkom centru. To je jedna itekako lijepa priča. Eurotransplant je ozbiljna, visoko sofisticirana stručna, medicinska i naučna organizacija koja potpomaže, ne samo razvoj transplant programa, nego i edukaciju i bolju komunikaciju na humanom programu transplantacije“, govori prof.dr. Zijah Rifatbegović, član Upravnog odbora donorske mreže FBiH.

Tokom više od 50 godina Eurotransplant je omogućio dodjelu i prekograničnu razmjenu organa preminulih donora. Svi partneri ove organizacije rade zajedno s istim zajedničkim ciljem: osigurati najbolju moguću podudarnost između dostupnih organa donora i pacijenata na listi čekanja za transplantaciju, a samim time i sve većem broju ovih pacijenata dati izglede za život ili bolju kvalitetu života u budućnosti.Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.