Ultimate magazine theme for WordPress.

Naučnici dali odgovor: Jesu li ostrige zaista afrodizijak?

0 1

Za pojedine namirnice se smatra da mogu povećati naš seksualni nagon i da djeluju kao prirodni afrodizijaci, a jedna od tih namirnica su i ostrige, koje se već stotinama godina smatraju prirodnim afrodizijakom i naširoko se koriste za rasplamsavanje strasti. 

Ostrige, naime, sadrže jedinjenja koja bi mogla da poboljšaju seksualne performanse i želju, no, šta o tome kaže nauka i šta to tačno namirnica mora da ima da bi se smatrala afrodizijakom? 

ŠTA JE AFRODIZIJAK?

Hrana se naziva afrodizijakom kada se vjeruje da može izazvati ili povećati seksualnu želju, poboljšati seksualne performanse ili podstaći romantiku. Afrodizijaci se javljaju u različitim oblicima, kao hrana, napici ili začini, a vjeruje se da neki sastojci u tim namirnicama imaju svojstva koja utiču na hormone, cirkulaciju krvi ili način na koji mozak percipira seksualno uzbuđenje.

DA LI OSTRIGE MOGU DA POVEĆAJU SEKSUALNU ŽELJU?

Ostrige se već vijekovima smatraju izuzetnom delikatesom i prepune su hranjivih materija, a sadrže jedinjenja koja, vjeruje se, mogu poboljšati seksualne performanse i uzbuđenje. Jedno od tih jedinjenja je cink; jedna ostriga sadrži 5,5 miligrama cinka, što je polovina preporučene dnevne količine za muškarce i više od polovine za žene. 

Neka istraživanja pokazuju da cink utiče na nivo testosterona kod muškaraca, a može pozitivno uticati i na plodnost. Iako mnogi ljudi povezuju testosteron s muškim seksualnim nagonom, neki dokazi također pokazuju da male količine testosterona mogu pozitivno uticati i na ženski seksualni nagon. Neka istraživanja pokazuju i da cink povećava nivo dopamina, neurotransmitera koji je odgovoran za osjećaj zadovoljstva. Prema istraživanjima, dopamin može poboljšati erektilnu disfunkciju kod muškaraca i pojačati seksualni odgovor kod žena. Osim toga, ostrige također sadrže i D-asparaginsku kiselinu, aminokiselinu koja može pomoći u proizvodnji testosterona i estrogena, muških i ženskih polnih hormona. Kao takva, ova aminokiselina ima sličnu ulogu kao cink u jačanju seksualnog uzbuđenja. 

ZAKLJUČAK

Ostrige su odličan izvor nutrijenata i iako mogu sadržavati hranjive materije koje su povezane s jačanjem seksualnog nagona, poput cinka, malo je vjerovatno da će konzumiranje ostriga posebno uticati na nečiji seksualni nagon. Niti jedno istraživanje ne mjeri direktno efekat cinka, D-asparaginske kiseline ili dopamina iz ostriga na libido i potrebna su dodatna istraživanja kako bi se otkrilo da li su ostrige zaista afrodizijak, piše Index.hr.

Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.