Nenapisane lekcije obrazovanja u BiH

Akademkinja Adila Pašalić-Kreso gošća je nove epizode Besjeda o obrazovanju koju možete gledati na Klix.ba.

U dvosatnom razgovoru govori o svojoj karijeri – od prvoupisane studentice na Odsjeku pedagogije na Filozofskom Fakultetu u Sarajevu, diplomantice, rada na Radničkom univerzitetu “Đuro Đaković” pa na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, magistarskom radu, jednogodišnjoj specijalizaciji 1979. u Parizu OECD-ovom Centru za edukativna istraživanja, doktorskoj disertaciji i kompletnoj akademskoj karijeri – sve do trenutne pozicije Predsjednice Odbora za pedagoške nauke Odjeljenja društvenih nauka Akademije nauka i umjetnosti BiH.

Naša gošća govori o pedagogiji nekad i pedagogiji sada, nudi odgovore zašto je pedagogoija podređena u trenutnim obrazovnim procesima, gdje griješimo u reformskim koracima, o sadržaju još uvijek nenapisane knjige Lekcije iz BiH (šta je sve pogrešno u obrazovnom sistemu) – suprotno od onoga što je pisao Pasi Sahlberg o uspjesima obrazovanja u Finskoj.

Akademkinja Pašalić Kreso, stručnjakinja za komparativnu pedagogiju; poznaje kako funkcioniraju različiti obrazovni sistemi, još jednom podcrtava nekorisnost dokumenta o SAFER učenju i zanemarivanju stručnosti članica i članova Akademija nauka i umjetnosti BiH u svim sferama javnog djelovanja.

Također, gošća govori i o svojoj saradnji sa COI Step by Step i prisjeća se druženja i učenja s pokojnom Radmilom Rangelov-Jusović.