Ni komisija se nije mogla dogovoriti: Da li će biti poništen konkurs za direktora KCUS-a?

Razmatrajući imenovanje, odnosno dokumentaciju sa konkursa za generalnog direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića Ipeta, Komisija Vlade Federacije BiH jučer je navela kako u suštini nema problema u dokumentaciji, nego je greška u konkursnoj proceduri. Bilo bi dovoljno da se on poništi i otvori novi, koji bi omogućio u suštini svim kandidatima da se ponovo prijave.

Ovo smo saznali od dr. Jasmina Šutkovića, člana privremenog Upravnog odbora KCUS-a, nakon što je, mada se nalazi van zemlje, dobio informaciju od kolege koji je prisustvovao sjednici Komisije.

– Znači, nije do kandidata, a ako se već bave time, jedini kandidat koji uslove ispunjava je prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, naglašava dr. Šutković.

Navodi kako sada ni članovi Komisije nisu usklađeni. Zaključak, odnosno zapisnik će biti donesen do četvrtka-petka. Također, članovi Komisije se nisu dogovorili, kazuje dr. Šurković, ni šta će tražiti od Vlade FBiH, ni šta će predložiti izvršnoj vlasti. Tako da će Vlada FBiH ponovno imati otvorene ruke da da saglasnost ili je uskrati, što će opet ovisiti od same Vlade FBiH.

– Ono što je bojazan jeste da federalni ministar zdravstva ne da saglasnost, a Vlada FBiH je da. Pitanje je koliko će Općinski sud deponovati novi direktorov potpis i to bi nam moglo stvarati probleme i zakonski. Koliko sam upoznat, mora to dati ministar. Tako da postoji još upitnika. Ne znam šta će sve biti do petka, šta će se desiti, dodao je dr. Šutković.