Ultimate magazine theme for WordPress.

NIGER SE OKREĆE OD ZAPADA: Afrička država prekida vojne veze sa SAD-om

0 0


FOTO: (Agencije)

Vlasti u Niameyu odlučile su opozvati sporazum sa SAD-om koji je omogućio američkom vojnom osoblju i Pentagonovim civilnim saradnicima da rade u zapadnoafričkoj državi, objavio je glasnogovornik vlade nakon puča na nacionalnoj televiziji.

“Nacionalno vijeće za zaštitu domovine službeno je odbacilo… sporazume o vojnoj suradnji koji povezuju zemlju sa Sjedinjenim Američkim Državama”, rekao je glasnogovornik pukovnik Amadou Abdramane u izjavi u subotu navečer.

Odluka dolazi samo nekoliko dana nakon što je viša američka delegaicja, u kojem je bio i načelnik američkog zapovjedništva za Afriku, general Michael Langley, završila trodnevnu posjetu toj afričkoj državi. Američki tim sastao se s nekoliko najviših nigerskih dužnosnika, uključujući premijera Alija Mahamana Laminea Zeinea – koji je očito želio pregovarati o obnovi sporazuma – ali nije uspio osigurati sastanak s čelnikom zemlje, generalom Abdourahamaneom Tchianijem.

“Niger žali zbog namjere američke delegacije da suverenom nigerskom narodu uskrati pravo da izabere svoje partnere i vrste partnerstava koji bi im mogli uistinu pomoći u borbi protiv terorizma”, rekao je Abdramane. Glasnogovornik je dodao da se američka delegacija ponašala suprotno diplomatskim protokolima, te nije niti obavijestila domaćine o svom dnevnom redu i datumu dolaska.

Nova vlada Nigera, koja je na vlasti od svrgavanja prozapadnog predsjednika Mohameda Bazouma prošlog srpnja, poduzela je brojne korake kako bi prekinula veze s bivšim vojnim partnerima Niameya. Vođe državnog udara naveli su navodni neuspjeh Bazoumove vlade u borbi protiv islamističkih terorista u Sahelu, unatoč prisutnosti stranih snaga, uključujući francuske trupe, kao razlog za vojno preuzimanje.

Francuska je dovršila povlačenje svojih trupa iz Nigera u prosincu, nakon što je vodstvo u Niameyu prekinulo veze s bivšim kolonijalnim vladarima i naredilo njihovim snagama da odu.

Međutim, Washington je rekao da povlačenje iz Nigera nije opcija za SAD, tvrdeći da će uspostaviti “pragmatične” odnose s novim vojnim vlastima – unatoč pridruživanju Francuskoj i drugim zapadnim saveznicima u obustavi pomoći Niameyu.

Sjedinjene Države trenutačno imaju oko 648 vojnika u Nigeru, uglavnom stacioniranih u 100 milijuna dolara vrijednoj pustinjskoj bazi bespilotnih letjelica u Agadezu, nakon što su u rujnu “premjestili” neke od svojih vojnika iz glavnog grada Niameya. Od tada su letovi američkih bespilotnih letjelica u Nigeru bili ograničeni na prikupljanje obavještajnih podataka, a oružane “protuterorističke” misije uglavnom su ostale na čekanju, prema Pentagonu.

U januaru su se Rusija i Niger složili razviti “bilateralnu vojnu i vojno-tehničku suradnju” i zajedno raditi na stabilizaciji sigurnosti u zapadnoafričkoj regiji Sahel, nakon razgovora u Moskvi između nigerskog šefa odbrane Salifoua Modija i njegovih ruskih kolega.

(TBT)Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.