Ultimate magazine theme for WordPress.

Ništa od niže cijene hljeba u RS-u

0 1

Predstavnici mlinarsko-pekarskog sektora i ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić ni jučer nisu dogovorili niže cijene hljeba. Da od dogovora do daljnjeg još nema ništa, potvrdio je i sam ministar.

Uredba kao ucjena

– Očekivao sam da će u narednih sedam dana, koje smo imali između dva sastanka, pekarska industrija izaći pred Vladu, odnosno pred Ministarstvo trgovine i turizma sa nekim rješenjem iza kojeg oni mogu stati, a u vezi sa cijenom osnovnog hljeba. Nažalost, sastanak je prošao u diskusijama i objašnjenjima pekarske industrije o tome zašto oni ne mogu sniziti cijenu hljeba koja varira od grada do grada, od općine do općine. Taj disbalans nam nije jasan. Naime, cijene se kreću od 1,70 do preko dvije marke, rekao je Šulić i dodao da je prijedlog Ministarstva bio da osnovna cijena bude 1,90 KM.

S druge strane, pekari su predložili niže cijene za ugrožene kategorije, ali to ne može da se primijeni, jer Vlada nije donijela socijalnu kartu. Prema njegovim riječima, u narednim danima će Ministarstvo predložiti način rješavanja ovog problema.

– Pripremamo uredbu o ograničavanju marže na osnovne životne namirnice, koja je i prije postojala, a sad ćemo je urediti i ukloniti nedostatke. Ono što je nama bio cilj je prvenstveno da cijene osnovnih prehrambenih namirnica budu pristojne. Pekarska industrija ima širok dijapazon svojih proizvoda, tako da nećemo ići na ograničavanje svih tih cijena, nego samo na neke, poručio je ministar.

Goran Grabovac, predsjednik Pekara regije Banja Luka, istakao je da je za njih cijena od 1,90 KM potpuno neprihvatljiva.

– Prošli put su nam ostavili sedam dana da se izjasnimo, međutim, to je kratak period. To je jedan vid ucjene. Lično sam predložio, mi pekari ćemo staviti svoje resurse da Vlada otvori svoju pekaru. Na nivou regija je pet pekara sasvim dovoljno. Ne treba raditi stotinu proizvoda, dva-tri hljeba, neka ga nazovu socijalni hljeb, neka preuzmu sav teret i sve troškove i mi nemamo ništa protiv, a mi ćemo biti dio te kampanje. Oni su nama stavili na teret tu neku uredbu za koju oni i ne znaju šta donosi, niti imaju nešto precizno, istakao je Grabovac.

Bez rješenja

Podsjećamo, ministar trgovine i turizma se prošle sedmice u istom danu sastao i sa predstavnicima Udruženja građana za zaštitu potrošača, a nakon razgovora sa pekarima. Uprkos roku od sedmicu, napredak nije postignut. Tada smo od pekara iz bijeljinske regije saznali da oni nisu ni učestvovali u razgovorima.

Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.