Ultimate magazine theme for WordPress.

Njemački trgovački lanac stavlja ključ u bravu – PressMedia

0 0


Nakon 38 godina, njemački trgovački lanac elektronikom Gravis, najpoznatiji kao Appleov partner, zatvara svoja vrata. Bez posla ostaje oko 400 zaposlenika.

– Nakon gotovo četiri decenije poslovanja kompanija za prodaju računara, Gravis, iz Berlina je pred gašenjem. Trgovac elektronikom zatvoriće sve svoje trgovine u Njemačkoj – potvrdio je potparol firme.

Nije poznato kada će se zatvoriti 37 poslovnica i online shop, ali sigurno je da će to biti do kraja godine. Kako je rekao potparol Gravisa, sve trgovine u Njemačkoj zatvoriće se do 31. decembra, piše Fenix-Magazin.

Gravis posljednjih godina nije mogao pratiti brzi razvoj online trgovine i promjenjive potrebe potrošača. Firmu je prije nekoliko godina preuzela Freenetova podružnica Mobilcom-Debitel, ali niti to nije pomoglo Gravisu u poslovanju.

Naprotiv, rezultat je pad prodaje u poslovnicama i sve niže marže, posebno u poslovanju s Appleovim proizvodima.

U konačnom pokušaju da vrati uspjeh poslovanju, Gravis je nedavno uložio velika sredstva u marketing i preuređenje identiteta svoje marke. Novi logotip i modernizovana online prisutnost trebali su privući kupce i podstaći bezgotovinsku prodaju. Uprkos tim naporima i raspravama o mogućim partnerstvima za spas poslovnog modela, uspjeh se na kraju nije materijalizovao.

Gravis nije prva firma koja nije uspjela izdržati sve veći pritisak online maloprodaje. Pandemija i ubrzani trend kupovine putem interneta samo su pogoršali probleme s kojima su se već borili fizički trgovci.

Čak ni saradnja s Appleom kao službenim pružaocem premium usluga očito nije mogla spasiti Gravis od zatvaranja trgovina.

Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.