Ultimate magazine theme for WordPress.

Noć u kojoj se opraštaju grijesi i spušta milost: Musliman večeras obilježavaju Lejletul-berat

0 1

Mubarek noć Lejletul-berat nastupa večeras sa akšam-namazom, a u džamijama širom Bosne i Hercegovine i dijaspore bit će obilježena prigodnim programima.

Inače, riječ je o noći u kojoj se, po islamu, otvaraju vrata Božije milosti i oprosta. Ona stiže 15. noći mjeseca ša‘bana.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić je kazao kako je ovo noć oslobođanja od grijeha kao i noć svakog dobra – Lejlei-hajr.

– Prema riječima našeg Pejgambera Muhammeda, a.s., u ovoj noći naš Stvoritelj Allah, dž.š., oslobođa ljude od nevolja i džehennema. Također, u ovoj noći dragi Allah oprašta ljudima njihove greške, spušta smirenost i Svoju milost, izjavio je on.

Efendija Velić je podsjetio i na to da se u našoj tradiciji mubarek noć Lejletul-berat posebno poštovala i provodila u ibadetu.

– U našim džamijama organizirali su se prigodni programi, zajednički zikrovi i dobrovoljni namazi. Također, i petnaesti dan ša‘bana provodio se u postu i dodatnom ibadetu. Post ovog dana smatra se određenom zamjenom ili nadoknadom za sve propuštene dane posta u prethodnoj godini, naglasio je ef. Velić.

Ukazao je i na činjenicu da je Lejletul-berat posebna radost za vjernike jer je i nagovještaj mubarek mjeseca ramazana.

– Lejletul-berat je veliko ohrabrenje za vjernike, i prilika da napune dušu. Provedimo ovu mubarek noć u ibadetu, ali i dane koji su pred nama obogatimo činjenjem dobrih djela, ispunimo ih pripremama za predstojeći ramazan, poručio je dr. Abdulgafar-ef. Velić za MINA-u.

Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.