Ultimate magazine theme for WordPress.

Novi ginekološki stolovi i aparati za oftalmologiju stigli u Dom zdravlja Tuzla

0 6


Ginekološki pregled za žene sa invaliditetom od sada će biti znatno lakši. Služba za zdravstvenu zaštitu žena i trudnica Doma zdravlja Tuzla dobila je ukupno dva savremena stola koji su podesivi i rade na principu hidraulike.

„Osim što nam je bitan za svakodnevni rad sa ženama koje nemaju poteškoća, jako nam je važno jer je ovaj sto pogodan za žene sa invaliditetom. Nama dolaze pacijentice u kolicima, te im je otežan pristup, pa one često odustanu od pregleda. Jedan smo ostavili u Savjetovalištu za trudnice na radost svih, a jedan je u kabinetu za ultrazvuk gdje imamo veliki dnevni promet pacijentica“, rekla je za RTV Slon prim. dr. Amra Habibović, načelnica Službe zdravstvene zaštite žena i trudnica. 

Ovu donaciju osigurala je Islamic Relief. Za donacije u dvije Službe osigurali su 50 hiljada KM.

„Na osnovu potreba i analize na terenu ustanovili smo da bi bilo dobro s obzirom da je Tuzla mnogoljudan grad i mnogo se građana liječi u ovom Domu zdravlja i upravo zbog toga smo Tuzli uručili ovu značaju donaciju“, istakao je Emir Čiča, direktor Islamic Relief BiH. 

Novi aparati kroz ovu donaciju stigli su i u Odjeljnje za očne bolesti. S obzirom da aparati u ovom Odjeljenju godinama nisu mijenjani, nova oprema će itekako olakšati rad sa pacijentima. Dva aparata su postojala ranije, te su sada zamijenjeni, a dva su potpuno nova.

„To je beskontatni tonometar koji služi za određivanje očnog pritiska. Ovo je prvi aparat koji je došao kod nas na Odjeljenje koliko sam ja ovdje, takav aparat nije bio, a što se tiče oftamoskopa takvih smo imali ali naravno starije generacije“, u izjavi za RTV Slon istakla je prof.dr.med.sc. Suzana Pavljašević, šefica Odjeljenja za očne bolesti Doma zdravlja Tuzla. 

Nove opreme nedostaje i u brojnim drugim službama u Domu zdravlja Tuzla. Kako tvrdi direktor ove zdravstvene ustanove, opremu poput ove, jedino mogu nabaviti kroz donacije i projekte.

“Specijalističke službe, tu nam je najpotrebnija oprema i mi sad idemo jedno po jedno. Uvijek je urgentna medicina takva, sad smo u jednom projektu od 330 hiljada KM gdje ćemo nabaviti opremu za Službu hitne medicinske pomoći. Uvijek je oprema potrebna u specijalističkim službama, kao i u Službi hitne medicinske pomoći, zatim u Medicini rada“, smatra prof.dr. Samir Mačković, direktor Doma zdravlja Tuzla. 

Pomoć Domu zdravlja Tuzla su obećali i iz Gradske uprave.

„U razgovoru sa menadžementom Doma zdravlja, sve što budemo mogli uraditi u okviru budžetskih sredstava mi ćemo podržati našu ustanovu, ali i kroz druge projekte, prema drugim nivoima vlasti i međunarodnim organizacijama“, navodi Zijad Lugavić, gradonačelnik Tuzle. 

Oprema koju je osigurao Islamic Relief već je u upotrebi, te se pacijenti od danas mogu naručiti na preglede.Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.