Ultimate magazine theme for WordPress.

Nožica i Oruč dostavili ovjerenu kopiju indeksa Izetbegović, Smajkan tvrdi da nema dokaza o položenim ispitima

0 1

U Općinskom sudu u Sarajevu danas je održano pripremno ročište u kojem je bivša direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Sebija Izetbegović tužila Univerzitet u Sarajevu (UNSA) traživši da se poništi odluka o oduzimanju njene titule magistra medicinskih nauka.

S obzirom na dostavljanje novih dokaza, odlučeno je da se ročište odgodi te će biti nastavljeno u aprilu.

Izetbegović je, podsjećamo, ranije rekla da se pojavila koverta kojoj se nalaze njeni originalni certifikati i lični dokumenti, a koji su, kako kaže, bili ukradeni iz ladice njenog kancelarijskog stola.

Advokati Izetbegović, Senka Nožica i Esad Oruč, danas su priložili nove dokaze u kojima su ovjerena kopija indeksa postdiplomskog studija i vještačenje Kantonalnog suda u Sarajevu koje je sprovedeno uz međunarodnu pravnu pomoć.

Nakon održanog ročišta medijima su se obratili Senka Nožica, ali i advokat UNSA-e Enver Smajkan.

Nožica je kazala kako se u ovom slučaju radi o političkom procesu.

– Ako neka institucija u BiH, kao što je Univerzitet, neće da prihvati odluku Tužilaštva, jedinog nadležnog organa u Sarajevu koji može da provede postupak o postojanju, nepostojanju i navodnom falsifikatu, a ne prihvata ga i to obrazloženjem koje je nebulozno onda je jasno da se radi o političkom procesu, rekla je Nožica dodavši da su u indeksu ovjerene ocjene i potpisi profesora.

Smajkan tvrdi kako Izetbegović opet nije dostavila dokaze o položenim ispitima.

– Na početku ovog spora, na tužiteljici je teret da dostavi dokaz da je položila ispit postdiplomskog studija u Zagrebu. Ona taj dokaz nije dostavila. Ni u postupku koji vodi Univerzitet, ni u današnjem. Danas je održano pripremno ročište, zbog novih dokaza koje je uložila tužiteljica. Ročište je odgođeno. Nastavak će biti u aprilu. Mislim da ti dokazi ponovo ne donose uvjerenje da je ona položila ispit studija u Zagrebu, kazao je on.

Podsjećanja radi, početkom marta prošle godine Senat UNSA je oduzeo zvanje magistra nauka Sebiji Izetbegović jer u postupku koji je proveden nije dokazala da je položila ispite koji su preduslov za odbranu magistarskog rada. Izetbegović je u njoj sklonim medijima pokazivala indeks, ali ne i stranice na kojima su trebale biti upisane i ovjerene ocjene kao dokaz o položenim ispitima na postddiplomskom studiju.

Osim toga, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu je uputio dopis u kojem su naveli kako u svojoj evidenciji nemaju podatke da je Izetbegović položila ijedan ispit na postdiplomskom studiju, kako je ona tvrdila.

Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.