Ultimate magazine theme for WordPress.

Održana prva sjednica Skupštine građana i građanki TK, poručeno da se niko ne osjeća sigurno

0 2


Tuzlanski kanton u žiži je javnosti posljednjih godinu dana, zbog brojnih ubistava i događaja koji su narušili građanima osjećaj sigurnosti. Prema podacima nevladinih organizacija i udruženja koja se bave ovim problemom, nakon brutalnih ubistava žena u više gradova u TK, građani niti se osjećaju sigurno, niti vjeruju institucijama.

Neke navike se sada mijenjaju, vodi se računa kad će se izaći, gdje će se izaći. To sve stvara jednu bazičnu nesigurnost kad se to sve pomiješa sa tom našom inače teškom političkom situacijom u BiH, tom jednom totalnom siromašenju običnog svijeta“, kazala je Mira Vilušić, aktivistica i konsultantica Udruženja HO ”Horizonti”

Da je sigurnost narušena, svjesni su i u resornom kantonalnom ministarstvu, naglašavajući da je situacija ipak zadovoljavajuća, te da su svi posljednji slučajevi ubistava u TK zapravo izolovani slučajevi.

Nažalost, rezultati koji su doveli do ovoga su tragični ali kad neki organ državni, kao što je jučer Vlada FBiH zaključila da je stanje zadovoljavajuće i da nije narušena situacija, govori se o tome da nema organizovanog djelovanja na narušavanje situacije. Ovo su pojedinačni slučajevi koji su posljedica stanja društva u kojem se mi nalazimo. Ja smatram da treba podići donje granice kazni ali to su Zakoni koji su u nadležnosti FBiH“, rekao je Hajrudin Mehanović, ministar unutrašnjih poslova TK.

Dosta je priča šta je čija nadležnost, dosta nam je deklarativnih podrški, dosta nam je da mi vas razumijemo ali.. Nadležnosti su tu da se ispunjavaju, ukoliko imamo problema hajmo ih rješavati“, kazala je Sabina Mujezinović, predstavnica formalnih i neformalnih skupina.

Sa prve sjednice Skupštine građana i građanki Tuzlanskog kantona zatraženo je da se stvari pokrenu s mrtve tačke, te da se vlasti uhvate u koštac sa svim problemima koji dolaze zbog nefunkcionisanja sistema.

Svakodnevno smo ugroženi životno po niz parametara, počevši od pravne sigurnosti, gdje na izborima gubimo svoja prava. Tu je i ta zdravstvena nesigurnost, pacijenti nemaju prava, svakodnevno stvaramo nasilnike u društvu“, rekla je Larisa Šuša, koordinatorica lobi grupe Gračanica.

Određene promjene su napravljene, ali kako kažu iz ovih udruženja, čeka se i njihova provedba.

„Jedan značajan dokument je usvojen koji nosi naziv Rezolucija prevencije i borbe protiv nasilja u porodici od kojeg očekujemo više. To su koraci od kojih očekujemo impelemtnaciju, ali s obzirom da ne vidimo da se išta dešava, nastavit ćemo da o tome govorimo“, istakla je Nerma Šarić, predsjedavajuća Skupštine građana i građanki TK.

Svoje zaključke, predstavnici Skupštine građana i građanki Tuzlanskog kantona, uputit će prema nadležnim institucijama, a onda i u dalju proceduru. Nadaju se da će dobiti podršku vlasti u kantonu, te da će do promjena na bolje, za sve, doći što prije.Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.