Održana sjednica Glavnog odbora SDA BiH | RTVTK

U Brčkom je danas sjednicu održao Glavni odbor SDA BiH. U referatu predsjednika stranke, Bakira Izetbegovića istaknute se sve težišne tačke politike u BiH. Poseban akcent je stavljen na evropski put BiH i ono što predstoji 21. marta kada bi  Evropska komisija trebala donijeti odluku o daljem statusu naše zemlje i otvaranju pregovora. Predsjednik SDA BIH, Bakir Izetbegović je kazao da Trojka i njeni koaliconi partneri nisu dovoljno uradili po tom pitanju. Podsjetio je da se rok približava, te da je od 14 prioriteta realizovan samo jedan.

„Ono što nam može pomoći je situacija u svijetu, jako spuštani kriteriji i onako kako su postupili prema Ukrajini isto tako postupaju prema BiH I ima šanse da se ta stvar desi . m+Međutim, i kad se to desi, dakle jedna vlast koja se tri godine muči sa tri zakona, kako će iznijeti hiljade zakona i odluka težih od ovoga koje nas čeka na Evropskom putu“, kazao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA BiH.

Član predsjedništva SDA, Šefik Džaferović je u ime pravnog tima SDA prezentovao sve odgovore ove stranke na aktuelna pitanja. Posebno na ona koja se tiču navodnih dogovora Trojke sa HDZ-om i SNSD-om u Sarajevu i Laktašima, kazao je predsjednik Glavnog odbora SDA, Safet Softić.

„Dobili smo jednu pravnu analizu svega onoga šta bi značilo za Ustavni sud, za BiH, za Izborni zakon itd. I nakon toga se razvila rasprava iz koje je proisteklo 15 zaključaka“ izjavio je Softić.

Neki od zaključaka današnje sjednice su da Glavni odbor SDA poziva Evropsko vijeće da Bosni i Hercegovini odobri otvaranje pregovora u martu ove godine, a vladajuću koaliciju da hitno ispuni preostale uslove za otvaranje pregovora, koji se ogledaju u usvajanju paketa 3+1, da dogovor predsjednika SNSD-a, HDZ-a i stranaka Trojke, postignut na Dodikovom privatnom imanju, predstavlja novu opasnost po interese države i Bošnjaka, posebno na području entiteta RS. Glavni odbor smatra neprihvatljivim i izmjene Izbornog zakona BiH kojim se na drugačiji način uređuje izbor članova Predsjedništva BiH, bez prethodne izmjene Ustava BiH.