Ultimate magazine theme for WordPress.

OPĆINSKI SUD U SARAJEVU DONIO PRESUDU: Šerif Patković oslobođen optužbi za zloupotrebu položaja!

0 4


[{“img”:”/img/vijesti/2024/02/pat.jpg”,”full”:”/img/vijesti/2024/02/pat.jpg”,”caption”:”Foto: Agencije”,”bg”:”ab9678″}]

Općinski sud u Sarajevu izrekao je prvostepenu, oslobađajuću presudu Šerifu Patkoviću, bivšem predsjedniku Upravnog odbora Fondacije za pružanje pomoći u rješavanju stambenih pitanja pripadnika boračke populacije, koji je bio optužen za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, potvrdila je za Faktor Patkovićeva advokatica Lejla Terzimehić.

Ona je kazala da je bila danas na objavi presude u Sudu, ali da druge detalje ne može iznositi dok ne dobije presudu u pisanoj formi.

Patković je optužen zajedno sa Senom Šehovićem, bivšim direktorom Fondacije. Šehović je prihvatio krivicu za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja i nagodio se sa Tužilaštvom Kantona Sarajevo u julu prošle godine pristavši na kaznu od osam mjeseci zatvora.

Patković i Šehović su bili optuženi da su, kao odgovorne osobe u Fondaciji od juna 2016. do oktobra 2018. godine, bez saglasnosti Vlade Federacije BiH te bez znanja i neophodne odluke Upravnog odbora – kupili automobil “volkswagen tiguan” i to novcem s računa Fondacije, koji je namijenjen za pomoć boračkoj populaciji u Federaciji.

Šehović je, kako je tada navedeno, s firmom “Porsche Leasing” Sarajevo zaključio ugovor o finansijskom lizingu o kupovini automobila koji je plaćen s bankovnih računa Fondacije u iznosu od 84.778,59 KM. Nakon zaključenja ugovora, automobil je predao Patkoviću, koji ga je koristio bez sačinjavanja putnih naloga i bez bilo kakvih ograničenja.

Kako je bilo navedeno u optužnici, tako su Šerif Patković i Seno Šehović pričinili imovinsku štetu Fondaciji za boračka pitanja u ukupnom iznosu od 65.991,44 KM, tačnije, razliku iznosa ukupno isplaćene cijene nabavke i vrijednosti automobila u vremenu kada je Upravni odbor Fondacije stekao efektivni posjed nad vozilom i sa utvrđenim troškovima korištenja automobila.

Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.