Ultimate magazine theme for WordPress.

Oslobođenje – Kada Sarajevo ugosti Broadway

0 2

Narodno pozorište u Sarajevu bilo je domaćin nesvakidašnjeg koncerta u režiji Sarajevske filharmonije. Naime, u saradnji s Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini te organizacijom Broadway Across Borders, upriličen je nastup pod nazivom “Broadway in BiH”, na kojem su izvedene numere iz najpoznatijih mjuzikala njujorške teatarske scene.

Dvorana je bila ispunjena do posljednjeg mjesta, a publika je uistinu mogla uživati u najpoznatijim numerama, među kojima su bile “Magic To Do”, “Corner of the Sky”, “Love Song” iz mjuzikla “Pippin”, “Proud Lady” iz mjuzikla “Baker’s Wife”, “The Impossible Dream” iz brodvejskog “Man of La Mancha”…

Dobra saradnja

Na koncertu su nastupili solisti i glumci sarajevskih teatara Lejla Jusić, Nikolina Vujić, Aida Mušanović Arsić, Hana Zrno, Sanjin Arnautović, Kenan Hasić i Nedim Bašić, a orkestar je predvodio gost iz Sjedinjenih Američkih Država, dirigent Ryan Nelson. Nelson je predavač na Odsjeku za teatar na Northwestern univerzitetu, osnivač i izvršni direktor internacionalne organizacije za muzički teatar Broadway Across Borders.

– Ovaj uzbudljivi koncert rezultat je dobre saradnje Sarajevske filharmonije, Ambasade SAD-a, Narodnog pozorišta i organizacije Broadway Across Borders. Program koncerta bio je zbirka tradicionalnih i savremenih brodvejskih pjesama koje ističu ljepotu i snagu pripovijedanja muzičkog teatra, naglašava Nelson.

Iskustvo učešća na ovom nesvakidašnjem nastupu bilo je nezaboravno za brojne domaće soliste. Mnogi nisu krili zadovoljstvo nastupom, a među njima je i Lejla Jusić.

– Velika mi je čast da sam ponovo imala priliku, nakon koncertnog izvođenja mjuzikla “Kosa”, sarađivati sa izvrsnim dirigentom Ryanom T. Nelsonom. Mislim da je, za sve nas koji smo već imali priliku sarađivati s njim, uvijek jednako inspirativan njegov profesionalan pristup svakome pojedinačno i općenito način na koji repertoarski osmišljava i realizira ovaj vid projekta, priznaje naša poznata solistkinja.

Jusić naglašava značaj edukativnih radionica koje su organizovane i prije ovog nastupa, a traju već duže vrijeme.

– Radionice u organizaciji američke ambasade u BiH prethodile su i projektu BiH Broadway koji su 2018. pokrenule Lejla Pašović i Elizabeth Blumenthal, prepoznavši prvenstveno potencijal studenata Odsjeka za glumu ASU. Potom su se nakon niza audicija projektu pridružili i studenti drugih umjetničkih akademija iz BiH, a u narednim godinama i profesionalci. Koncert “Broadway in BiH” također je dio projekta, a ekskluzivitet mu daje i činjenica da se radi o već drugoj saradnji sa orkestrom Sarajevske filharmonije koja se realizuje u jubilarnoj sezoni 100. godišnjice, naglašava Jusić.

Njeno mišljenje dijeli i kolega solista Sanjin Arnautović.

– Umjetnici iz Bosne i Hercegovine su do prije nekoliko godina rijetko imali priliku sarađivati sa kolegama koje su stručnjaci iz oblasti muzičkog teatra, odnosno mjuzikla. To se sa dolaskom gospodina Ryana T. Nelsona i njegovih kolega iz organizacije Broadway Across Borders promijenilo. Sa njim sarađujem još od 2018. i bezobrazno kradem znanje koje nesebično dijeli s nama na probama, jer je svaka proba mini masterclass, ističe Arnautović.

Na pitanje koliko je bilo zahtjevno učestvovati na koncertu sa numerama koje su za naše podneblje potpuno nove, naš solista kaže da je to izazovno ali i uzbudljivo iskustvo.

– Repertoar koji smo imali priliku izvesti je izuzetno zahtjevan i mislim da se u obliku u kojem smo ga mi imali priliku izvesti jako rijetko izvodi i negdje vani. Bilo je jako uzbudljivo i jedva smo čekali podijeliti naš rad sa publikom. Mišljenja sam da niko nije očekivao nešto ovakvo i da je publika bila pozitivno iznenađena onim što su imali priliku da vide i slušaju, iskreno je kazao za Oslobođenje Arnautović, koji je dodao da je ovakav nastup izuzetno značajan i za našu državu općenito.

Značajno iskustvo

– U državi i gradu u kojem mjuzikl nema tradiciju, ovakav događaj predstavlja historijski uspjeh. Velika je čast biti dijelom te historije, a ovakvi događaji su prebogato iskustvo. Ako smijem da govorim i u ime kolega s kojima sarađujem na ovom putu već nekoliko godina, onda bih rekao da nam je ovo iskustvo od ogromnog značaja jer nam je misija da promijenimo tu praksu. Želja nam je da u domaćim teatrima umjetnici u budućnosti budu što češće u prilici raditi na ovoj vrsti predstava, a samim tim i publika u prilici da ih što češće konzumira, poručuje Arnautović.

Među solistima koji su te noći nastupili u Narodnom pozorištu bila je i Nikolina Vujić, koja priznaje da je muzički teatar nešto što izuzetno cijeni.

– Muzički teatar obuhvata sve ono što volim, teatar, muziku i ples. Rad na svakom aspektu iziskuje veliku posvećenost i disciplinu, zbog čega konstantno otkrivam nešto novo i unapređujem svoje vještine. Muzički teatar je vrlo kompleksan u svojoj formi, ali me upravo zbog toga motiviše i trigeruje moju radoznalost i maštu. Ovaj koncert je dokaz da mjuzikl treba da živi i u Sarajevu, kao i u drugim gradovima Bosne i Hercegovine, kazala je za Oslobođenje Vujić.

Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.