Ultimate magazine theme for WordPress.

Oslobođenje – “Užasno stanje u KVP-u”

0 0

Ursula von der Leyen, predsjednica Evropske komisije, preporučila je da naša zemlja dobije zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora za članstvo u Evropskoj uniji. Svi se nadaju da će Bosna i Hercegovina otvoriti pregovore sa EU, pa tako i federalni parlamentarac i potpredsjednik SDA Mirsad Zaimović. U podcastu “Direktno sa Vildanom Selimbegović” kaže da je to kao prijemni na fakultetu, tek je još puno posla ispred nas.

Pri susretima sa predstavnicima EU sugerirao je da BiH pristupe kao što su to učinili sa Bugarskom i Rumunijom. Ističe i da se uvijek znalo ko opstruira naš napredak. Zaimović dodaje da je u ovom mandatu usvojeno 7-8 zakona, ali da je njih kreiralo bivše Vijeće ministara i da su tada zakoni bili napredniji u smislu zahtjeva EU, ali nije bilo “pravog ambijenta”.

Poklon i zubi

– Posljednji Zakon o sprečavanju sukoba interesa je toliko pojednostavljen, toliko banaliziran, da se ustvari radi samo o formi, kaže Zaimović.

Von der Leyen je kazala da je naša zemlja u posljednjoj godini, ipak, uradila mnogo više nego cijelu deceniju prije i da je rezultat impresivan. Na tu izjavu Zaimović kaže da političari daju izjave shodno vlastitim potrebama i da treba pitati građane šta oni misle, jer nam je ovo poklonjeno.

– Mislim da nam je poklonjeno zbog činjenice da je Milorad Dodik pojačao prorusku retoriku i politiku, govori Zaimović.

Iz SDA se često čuju prozivke da je trojka izdajnik. Zaimović ističe da to nije zbog zakona o vinu, državnoj službi, o ombudsmenima ili sukobu interesa.

– To je, prije svega, zbog činjenice da su prihvatili suspenziju Ustava. Ustav je vrhovni pravni akt jedne države, objašnjava Zaimović i kaže da se to desi ako prihvatite da bilo ko, pa i visoki predstavnik, na štetu jednog naroda suspendira ili anulira njegovu volju.

Kada će doći na red tematska sjednica posvećena KVP-u FBiH?

– Predstavnički dom Parlamenta FBiH nije usvojio izvještaje o radu Komisije za vrijednosne papire FBiH proteklih godina, ali ni finansijski plan. Usvojen je zaključak koji je najavio tematsku sjednicu posvećenu KVP-u, a Mirsad Zaimović, potpredsjednik SDA, kaže da su oni dio grupe koja je predložila da se organizuje tematska sjednica.

– Tržište vrijednosnih papira u jednoj državi, u evropskom ambijentu, u situaciji u kojoj je FBiH je gotovo mrtvo. Ne želim nikoga od njih niti da branim, niti da hvalim. Tamo se dešavaju užasne stvari. Definitivno je bio pokušaj ubistva. SDA traži da se raspravi stanje kada je u pitanju tržište vrijednosnih papira, pa i ova situacija, i da se istraga dovede do kraja.

Predsjednik KVP-a Adnan Zukić onemogućio je primanje plaće svom ranjenom zamjeniku Mateju Živkoviću, ali te detalje, kaže Zaimović, ne zna.

 

Retorika Bakira Izetbegovića je nakon toga postala prilično antizapadna, ali to potpredsjednik SDA ne vidi tako.

– Mi smo ti koji želimo Evropu, želimo NATO-integracije, jer smo svjesni da jedinu sigurnost i BiH i Bošnjaci, koje dominantno predstavljamo, imaju unutar ovih integracija. Mi smo svjesni da bez Evrope i Amerike BiH i Bošnjaci u njoj teško opstaju, kaže Zaimović i pita zašto je visoki predstavnik napravio izmjene Ustava FBiH, a nije RS-a.

Volio bi da trenutna vlast uspije da napravi državu u kojoj će njegova djeca i on ljepše živjeti, pa makar on, odnosno SDA izgubila na sljedećim izborima. Ali, ne vjeruje da će se to desiti. O većini u federalnom Parlamentu kaže da je to konglomerat stranaka koji ideološki ne može funkcionirati.

– Ko god se nakašlje, ima bilo kakav zahtjev, problem, valja mu udovoljiti. Zakasni na autobus ili mu na pamet padne da neko iz njegove rodbine bude direktor, ministar itd. Onda ta trojka, kao predvodnik ovih procesa, mora izlaziti u susret tome i bivamo zarobljeni u tom kolopletu. Ključni akteri ili akteri koji čine većinu nisu se, uslovno rečeno, namirili još. Dakle, neki od njih ne žele uopće da govore o zakonima, raspravama, o svim bitnim događajima unutar FBiH zbog toga što još nisu ostvarili neke lične ciljeve. Uporno pozicija spinuje u javnosti da njih neko blokira, ističe Zaimović.

Marin Vukoja je prvi na listi kandidata za izbor sudije za Ustavni sud BiH, kao najbolji. SDA ne misli tako. Komisiju koja bira sudije, odnosno koja evaluira prijave, ocjenjuje kandidate, čine tri člana Parlamenta i dva člana Udruženja sudija FBiH. SDA osporava kvalitet rada komisije i smatra da je politička.

– Mislim čak da je dijelu pozicije priča o Vukoji, ustvari, opravdanje za mnoge stvari koje će doći iza Vukoje i za probleme na koje će naići. Zakon o južnoj interkonekciji, zakon o šumama, Izborni zakon… Situacije u kojima Dodik povlači ove poteze na disoluciji države, na razvlašćenju države ili centralnih organa države, kako oni to kažu, traže da i u Ustavnom sudu, koji je u konačnici zadnja brana za protuustavno djelovanje, imamo isključivo stranačkog kandidata, pojašnjava Zaimović.

Na pitanje hoće li glasati za najavljeni set fiskalnih zakona, sarkastično odgovara protupitanjem: “Koji set zakona?”

– Ono što privrednici treba da znaju, pa i zaposlenici koji očekuju zakon o minimalnoj plati, jeste da njegova primjena zahtijeva šest do 12 mjeseci. Zbog podzakonskih akata, izmjena softverskih rješenja unutar Porezne uprave, privrednici, nemojte ga očekivati u sljedećih godinu dana. Kako stvari stoje unutar te parlamentarne većine, ne postoji raspoloženje, kaže Zaimović i dodaje da je nemoguće da taj zakon stupi na snagu 1. juna.

Vojina Mijatovića je trebalo ojačati u Banjoj Luci, da se tamo bori za multinacionalnu stranku, a ne da bude potpredsjednik Vlade FBiH

U Elektroprivredi i BH Telecomu – smjene su napravljene, nove su uprave vrlo brzo objelodanile neke sporne ugovore, a u slučaju BH Telecoma čuli smo optužbe za omogućavanje neovlaštenog prisluškivanja, i to sve po partijskoj osnovi.

– Novi menadžment je to tvrdio ili tražio da se ispita. I onda se ispostavilo da postoje stroge procedure, po kojima tzv. prisluškivanja rade ovlaštene agencije i to ne rade preko zaposlenika BH Telecoma, nego zaposlenici BH Telecoma na osnovu sudskih naloga ili zakonski preciziranih naloga daju pristup vezama koje traže ovlaštene agencije, ističe Zaimović.

Lider SDA je izgubio izbore i – po brojnim analizama – najviše je kriv za manjak koalicionog kapaciteta SDA, no na Kongresu stranke ubjedljivo je pobijedio. Istina – delegati nisu ni imali za koga drugog glasati. Partija se u međuvremenu prilično okrenula populizmu i desničarenju iako sam Izetbegović tvrdi da zagovara građansku državu.

– Mi jesmo za građansku državu. Istinski mislim čak da je budućnost BiH u multinacionalnim partijama. Međutim, mi imamo situaciju u kojoj multinacionalne partije uspijevaju samo na području gdje žive Bošnjaci, ne samo u FBiH. To u neka doba prerasta ludost jednog naroda. SDA je blaža nego DF, NES ili Stranka za BiH, kaže Zaimović.

Veliki broj kontroverznih reakcija i prijetnji usmjeren je prema Franji Šarčeviću, predavaču na PMF-u u Sarajevu, jer je prokomentirao fotografiju gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić s dječakom u uniformi i zelenom beretkom na glavi. Naveo je kako je to “simbol samo jednog poremećenog društva u kojem se BiH nalazi”. Zaimović smatra da je to pregrubo i da ne zna da se iko od političara slikao sa djetetom, a fizički obračun Harisa Zahiragića i Elvisa Vrete osuđuje.

Debakl trojke

Potpredsjednik SDA cijeni da će stranka postići bolje rezultate nego na prošlim lokalnim izborima. A SDA će se ove godine odlučivati za koalicije. Međutim, kada je riječ o općim izborima, Zaimović kaže da se mnogo toga može promijeniti.

– Mislim da će stranke trojke doživjeti debakl, a da će SDA dobiti dio glasova trojke. Ne možemo mi očekivati glasače, na primjer, Naše stranke sa krajnje ljevice. Mislim da će dobar dio glasova SDP-a povući DF. Dio glasova koje je NiP realno uzeo od SDA će dobiti SDA. Prognoziram da će stranke trojke pasti za najmanje 20 posto u totalu. Kada su u pitanju lokalni izbori, tu neće doći do velikih promjena, zaključuje Zaimović.

Source link

Leave A Reply

Your email address will not be published.